Ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που κατέγραψε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 όπως αυτή καταγράφηκε στην ολοκλήρωση του 2021, με την προσπάθεια που έγινε να έχει ως στόχο την επιτάχυνση και τη βελτίωση των βασικών δεικτών υλοποίησής του και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με τους σημαντικούς του πόρους και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό μέσο που διαθέτουμε στο ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της ανάπτυξης του πρωτογενή μας τομέα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία λόγω της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «με τις εξαιρετικές επιδόσεις του, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η συστηματική, μεθοδική και εντατική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους εμπλεκομένους στην εφαρμογή του, πολιτική ηγεσία, γενική γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, υπηρεσίες του υπουργείου και των περιφερειών, διαχειριστικές αρχές και ΟΠΕΚΕΠΕ, αποδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωσή μας στους στόχους που από τη πρώτη στιγμή έχουμε θέσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελληνικής Γεωργίας μέσα από την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητάς της».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βασική μας προτεραιότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ολοκληρώνονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Στόχος μας οι Έλληνες παραγωγοί και οι επιχειρηματίες του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα να λαμβάνουν έγκαιρα και με διαφανή τρόπο τις χρηματοδοτήσεις» και συμπλήρωσε: «Οι επιδόσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για το 2021, απέδειξαν ότι κάνουμε πράξη το σχέδιό μας που εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: στο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής γεωργίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Πάνω από 117% οι εντάξεις έργων στο ΠΑΑ το 2021

Χαρακτηριστική είναι η πρόοδος που έγινε για την υλοποίηση του ΠΑΑ καθώς οι εντάξεις έργων ξεπέρασαν το 117% και οι νομικές δεσμεύσεις το 106% των συνολικών του πόρων, σε όρους δημόσιας δαπάνης, με το σύνολο των νέων προσκλήσεων σε μέτρα και δράσεις του ΠΑΑ εντός του έτους να αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Υψηλή ήταν και η απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έφτασε σε ποσοστό το 77%, προ ενσωμάτωσης των πρόσθετων πόρων της μεταβατικής περιόδου 2021-22, με ετήσιες πληρωμές δημόσιας δαπάνης της τάξης των 735 εκατ. ευρώ, επίδοση που συγκαταλέγεται στις καλύτερες διαχρονικά και βεβαίως στις υψηλότερες σε σχέση και με τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική στην επίτευξη του στόχου των πληρωμών ήταν η συνεισφορά του επενδυτικού μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες πληρωμές από κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, φτάνοντας τα 168 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισαν στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «με τις επιδόσεις αυτές, το ΠΑΑ υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ για το έτος 2021, συνεισφέροντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ’ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα».

Τέλος, πρόσθεσαν «υπερκάλυψε επίσης τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η ΕΕ για το έτος 2021, ενώ έχει καλυφθεί σημαντικό ποσοστό του στόχου πληρωμών και για το έτος 2022».

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Πράσινο φως στην 9η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης