• Οικονομία

    S&P: Κόβει σε «σταθερό» από «θετικό» το outlook της Ελλάδας, επιβεβαιώνει το «ΒΒ-» – Στο 9% η ύφεση το 2020

    • NewsRoom


    Σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor`s, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την σύσταση BB- που είχε προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο.

    Παράλληλα προχωρά σε εκτίμηση για ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας το 2020 κατά 9%.

    Σύμφωνα με την S&P, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει πρώιμες νίκες στην σταθεροποίηση των αριθμών της νόσου Covid-19, ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα επιφέρουν ύφεση στην τρέχουσα χρονιά, προτού υπάρξει ανάκαμψη το 2021.

    Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά πως υπάρχουν κατάλληλα «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τόσο στην οικονομία όσο και στον  προϋπολογισμό από την κρίση, κάτι που την οδηγεί στη διατήρηση της αξιολόγησης ΒΒ-. «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο από την κρίση του COVID-19 τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στα «μαξιλάρια» ρευστότητας o οίκος συμπεριλαμβάνει τις ισχυρές επιδόσεις του προϋπολογισμού, τη διατήρηση σημαντικού ύψους ρευστότητας, του ευνοϊκού μείγματος του χρέους αλλά και των πρόσφατων κινήσεων της ΕΚΤ. Μάλιστα η S&P αναφέρει πως το προφίλ της Ελλάδας σε  όρους ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους, είναι από τα πιο ευνοϊκά μεταξύ των χωρών που καλύπτει.

    Ο οίκος προβλέπει πως το χρέος γενικής κυβέρνησης αλλά και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει από το 2021, με στήριξη από την ανάκαμψη της οικονομίας και την τροχιά σύγκλισης στον προϋπολογισμό.

    Παράλληλα, προειδοποιεί ωστόσο πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση από το BB- σε περίπτωση που η πορεία του ΑΕΠ είναι χειρότερη των προβλέψεων.

    Αντίθετα, ενδεχόμενη αναβάθμιση αν η διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας αποδειχθεί μικρή και η τρέχουσα επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίησης πολιτικών προσανατολισμένων προς την οικονομική σταθερότητα για να αντιμετωπιστούν οι υπολειπόμενες διαρθρωτικές προκλήσεις στην οικονομία. Άλλη μια πιθανή ενεργοποίηση για αναβάθμιση της αξιολόγησης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα αποτελούσε μια σημαντική μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, κάτι που θα ωφελούσε το μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής,

    Η κίνηση της Standard & Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο είναι ανάλογη με αυτές των Fitch και DBRS οι οποίες προχώρησαν και αυτές σε υποβάθμιση του outlook διατηρώντας σταθερή τη σύστασή τους.

    Επόμενος προγραμματισμένος χρησμός για την ελληνική οικονομία αναμένεται από τη Moody’s στις 8 Μαϊου. Στις 17 Ιουνίου ο οίκος αξιολόγησης Scope έχει προγραμματίσει ανακοινώσεις ενώ ακολουθούν με προγραμματισμένες ανακοινώσεις αξιολογήσεων στις 24 Ιουλίου η Fitch και στις 23 Οκτωβρίου το δίδυμο Standard & Poor’s και DBRS.



    ΣΧΟΛΙΑ