ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΒΒ- για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας προχώρησε η Standard & Poor’s. Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για την χώρα.
Η S&P υπολογίζει πως η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 θα κινηθεί κοντά στο 9%, ενώ από το 2021 η ελληνική οικονομία θα περάσει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Ειδικότερα εκτιμά πως το 2021 η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 6,8%, στο 5,5% το 2022 και στο 3,9% το 2023.
Όπως και ο καναδικός οίκος DBRS, o οποίος δημοσιοποίησε και αυτός τη δική του έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής, η S&P εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στην φαρέτρα της τα «όπλα» των επαρκών δημοσιονομικών περιθωρίων, την υψηλή ρευστότητα και την ευνοϊκή δομή αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, που μπορούν να την βοηθήσουν εν όψει πιθανών επιπλοκών της οικονομίας λόγω της συνεχιζόμενης έξαρσης της πανδημίας της Covid-19. Γεγονός που υποστηρίζει τη διατήρηση της αξιολόγησής της στο BB- με σταθερές προοπτικές.
Παράλληλα, ως μέλος της ΕΕ, έχει να λάβει τα επόμενα χρόνια σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία μπορούν να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συμπεριλάβει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) και αποφάσισε ότι είναι δεκτά ως εγγύηση στις πράξεις επαναγοράς της ΕΚΤ.
Μάλιστα η S&P εκτιμά πως αν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την περαιτέρω διαρθρωτική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Η S&P αναφέρει πως το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε περίπτωση που η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία μετριαστεί και αναστραφεί η συνδεδεμένη τάση επιδείνωσης των στοιχείων του προϋπολογισμού. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και η σημαντική μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αντίθετα, το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε περίπτωση που η ανάκαμψη είναι σημαντικά κατώτερη των εκτιμήσεων, που θα ανάγκαζε να μειωθεί το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» και να οδηγήσει σε απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις στον προϋπολογισμό.
Η S&P εκτιμά πως μέχρι τα μέσα του 2021 θα υπάρξει ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάκαμψή της ελληνικής οικονομίας μέσα στην επόμενη χρονιά. Προβλέπει πως η ανάκαμψή αυτή θα συνοδευτεί από σταθερή δημοσιονομική εξυγίανση και μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Προσθέτει ότι η πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας επωφελείται από το σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι της κυβέρνησης που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολύ ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ρευστότητας της κυβέρνησης και την ευνοϊκή δομή αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
Στα αρνητικά, σημειώνει το υψηλό εξωτερικό χρέος και την αμφίβολη στήριξη της οικονομίας από τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027