Χωρίς αναβάθμιση θα «περάσει», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο Standard & Poor’s ο οποίος έχει ήδη δώσει τη θετική προοπτική (outlook) στην αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (BBB-) στη χώρα.

Η θετική προοπτική που αποφάσισε ο οίκος τον Απρίλιο, σημαίνει πως σε  ορίζοντα 12 – 18 μηνών, ανά πάσα στιγμή, ο οίκος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο το βασικό σενάριο παραμένει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά σήμερα με την κυρίαρχη αίσθηση να παραπέμπει πιθανόν σε μια αναβάθμιση το 2025.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αξιωματούχοι στο οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες μέρες δεν εμφανίζονταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, θεωρώντας πιθανότερη μια παράταση αγωνίας για νέα αναβάθμιση εντός του 2025. Το σκεπτικό αυτό στηρίζεται στους εξής παράγοντες:

Πρώτον είμαστε χρονικά πολύ κοντά στην απόφαση της τελευταίας αναβάθμισης. Αυτό δεν είναι δεσμευτικό είναι όμως πιο σύνηθες να μεσολαβεί κάποιο μεγαλύτερο διάστημα προτού γίνει κάποια τέτοια κίνηση.

Δεύτερον, αυτή τη στιγμή είμαστε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων για το χρέος καθώς το Δεκέμβριο επίκειται η απόφαση για τις νέες πρόωρες αποπληρωμές ξεκλειδώνοντας και διαθέσιμα από το σκληρό πυρήνα του μαξιλαριού, τον οποίο είχαν απαιτήσει οι θεσμοί να δεσμεύσει η χώρα το 2018 προκειμένου να της επιτραπεί τότε να εξέλθει από τα μνημόνια. Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δις. ευρώ με τα 5 δις. αυτή τη φορά από το σκληρό του πυρήνα καθώς ο βασικός μας πιστωτής, οι εταίροι στην ευρωζώνη θα δείξουν πως αισθάνονται εμπιστοσύνη ότι η χώρα και χωρίς αυτές τις σκληρές εγγυήσεις μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αξιόπιστο τρόπο.

Τρίτον η κατάσταση διεθνώς είναι ιδιαιτέρως ρευστή εν μέσω ισχυρών γεωπολιτικών συγκρούσεων με αρκετούς απρόβλεπτους παράγοντες που συνήθως τείνουν να «κουμπώνουν» τους επενδυτές και τους οίκους.

Αν και το βασικό σενάριο φαίνεται πως είναι αυτό της μη αναβάθμισης σε αυτή τη φάση, εντούτοις όπως κάθε φορά σε κάθε τακτική αξιολόγηση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας θετικής έκπληξης.

Η S&P είναι άλλωστε ο οίκος που έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα τη χώρα καθώς δεν δίστασε να είναι ο πρώτος από τους BIG 3 (Moody’s, S&P και Fitch ) που έδωσε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα αλλά και μετέπειτα τις θετικές προοπτικές, εκπέμποντας ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία στις αγορές. Εάν και σήμερα έκανε την μεγάλη έκπληξη, η κίνηση της θα είχε πολύ ισχυρό αντίκτυπο. Αυτό επειδή πλέον το μεγάλο ζητούμενο για τους επενδυτές δεν είναι απλώς η επενδυτική βαθμίδα αλλά το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταφέρει να αναρριχηθεί σε υψηλότερες αξιολογήσεις και να συγκλίνει μια ώρα αρχύτερα με τα επίπεδα αξιολόγησης που είχε όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, περίπου δηλαδή πέντε βαθμίδες πάνω από τα σημερινά.

Διαβάστε επίσης:

Το «κατηγορώ» της Ολγας Κεφαλογιάννη για τον Μίνωα Μάτσα: Η 22χρονη βοηθός, η αδιαφορία και τα ασφαλιστικά μέτρα
Πώς έπεσε στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης με την απάτη «καρουζέλ» των 35 εκατ. ευρώ 
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 12,2 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία – Το 58,6% θέλει τον Κασσελάκη υποψήφιο