Μία εβδομάδα έπειτα από την αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου της Κύπρου από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch στο BBB+, αναβαθμίζει και ο Standard and Poor’s (S&P) τη χώρα στο BBB+ βάζοντας παράλληλα και θετικές τις προοπτικές (outlook).

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του «ριπόρτ» που συνοδεύει την αξιολόγηση της 14ης Ιουνίου, αναφέρει ο S&P πως, η Κύπρος παρουσίασε το υψηλότερο ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη πέρυσι. Συνάμα, τονίζει ότι, μέχρι το 2027 το απόθεμα δημόσιου χρέους θα μειωθεί κάτω από το 60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις σταθερές αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές και την προσδοκία μας ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της για δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Αναφορικά με τις τράπεζες υπογραμμίζει ο Οίκος ότι, παρά τα παρατεταμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυπριακές τράπεζες -που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ξένες τράπεζες- έχουν γυρίσει σελίδα όσον αφορά την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση, μειώνοντας τον κίνδυνο ενδεχόμενων υποχρεώσεων έναντι της κυβέρνησης.

Έτσι, αποφάσισε να αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε “BBB+” από “BBB” και δώσαμε θετική προοπτική, ενώ επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε “Α-2”.

Το Outlook

Σύμφωνα με τον S&P, οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις ανοδικές πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις, καθώς τα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα υπερτερούν των αντίστοιχων χωρών. Κατά την άποψή του, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση των εγχώριων συνθηκών χρηματοδότησης με αυτές της ευρύτερης ζώνης του ευρώ, με πιθανές θετικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις.

Το Ανοδικό σενάριο

Όπως εξηγεί ο Οίκος, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση του κυπριακού αξιόχρεου εντός των επόμενων 12-24 μηνών, εάν παρατηρήσει περαιτέρω βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να επιβαρύνεται με τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην ΕΕ. Μια παρόμοια ενέργεια θα μπορούσε επίσης να συμβεί εάν το πολύ αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι συνολικές ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των κατοίκων μειώνονταν, αμβλύνοντας τις ανησυχίες τους για την εξωτερική μόχλευση.

Και το Πτωτικό σενάριο

Από την αντίθετη πλευρά, τονίζει πως, θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν τις προοπτικές σε σταθερές εάν, εντός των επόμενων 12-24 μηνών, η δημοσιονομική πρόοδος και η δέσμευση για τη μείωση του χρέους αποδυναμωθούν. Πιέσεις προς τα κάτω στην αξιολόγηση θα μπορούσαν επίσης να υλοποιηθούν εάν η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ανακόψει, δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της Κύπρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότας (NextGenEU).

Γιατί αναβάθμισαν

Αναλυτικότερα, ο S&P δηλώνει στο «ριπόρτ» της αξιολόγησης ότι, η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης. Προβλέπει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί κάτω από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ έως το 2027. Πέρυσι, το ενοποιημένο πλεόνασμα της κυβέρνησης ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ -πάνω από τις προηγούμενες προσδοκίες τους- χάρη στην αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, την έντονη κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα και τη συνεχιζόμενη σταδιακή εφαρμογή των υψηλότερων συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Παρά τις πιέσεις στις δαπάνες, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιτύχει κατά μέσο όρο ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2027, την ισχυρότερη πρόβλεψή μας και για τα 20 μέλη της ευρωζώνης.

Τονίζει δε, ότι, η βελτιωμένη αξιολόγηση του Οίκου για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου αντανακλά επίσης την ενίσχυση της οικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες επιβάρυναν επί μακρόν την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2012-2013. Συμπληρώνει ότι, οι κυπριακές τράπεζες ακολουθούν πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους και επαναπροσδιορίζουν το προφίλ χρηματοδότησης μακριά από τους καταθέτες μη κατοίκους, ενώ επωφελούνται από τις έκτακτες εισπράξεις από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. «Η ενοποίηση στον τομέα είναι επίσης πιθανό να στηρίξει την ανθεκτικότητα του συστήματος, αν και εις βάρος του μειωμένου ανταγωνισμού. Μια αυξανόμενη πλειοψηφία του συστήματος είναι επίσης ξένης ιδιοκτησίας- αυτό μετριάζει τον κίνδυνο δημοσιονομικής μετάδοσης στον ισολογισμό της κυβέρνησης από ένα σοκ του τραπεζικού συστήματος, κατά τη γνώμη μας», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Λορέτα Μέστερ (FED): Ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει στον στόχο του 2% πριν το 2026

ΕΕ: Θετική αξιολόγηση της Ελλάδας για τέταρτο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια

ΤτΕ: Αυξήθηκε κατά 3,8% το ενεργητικό των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης