«Κόφτη» στην ποσότητα αγορών και στη ζάχαρη βάζουν το ένα μετά το άλλο τα σούπερ μάρκετ έπειτα από το πλαφόν που μπήκε αρχικά σε ηλιέλαιο και αλεύρι.

Αν και το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει άμεση εξάρτηση από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η αυξημένη ζήτηση αλλά και η διαταραχή που παρατηρείται στον εφοδιασμό της από τους παραγωγούς προς τους προμηθευτές οδήγησε τις επιχειρήσεις στη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ομαλά το σύνολο των καταναλωτών τους. Τονίζουν πάντως όπως και στις άλλες περιπτώσεις που μπήκε πλαφόν, ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελλείψεων τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

1

Τρία έως τέσσερα τεμάχια ανά καταναλωτή

Έτσι στα ηλεκτρονικά καταστήματα των Σκλαβενίτη και Μy Market έχει μπει όριο αγορών τεσσάρων τεμαχίων ανά καταναλωτή εδώ μερικές μέρες στους κωδικούς της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης. Στην ΑΒ Βασιλόπουλο το πλαφόν αφορά εκτός από το eshop και στα φυσικά καταστήματα και ορίζεται στα 3 τεμάχια ανά καταναλωτή.

Επιπλέον κατά τις ηλεκτρονικές αγορές οι καταναλωτές βλέπουν καθημερινά κάποιους κωδικούς που αφορούν κυρίως σε ζάχαρη ιδιωτικής ετικέτας να εμφανίζονται ως μη διαθέσιμοι για αγορές.

Πηγές από τις μεγάλες αλυσίδες επισημαίνουν στο mononews ότι όπως στις περιπτώσεις του ηλιελαίου και των αλεύρων έτσι και στη ζάχαρη το πλαφόν έχει μπει καθώς παρατηρήθηκε μία τάση για μαζικές αγορές εξαιτίας της ανησυχίας που προκλήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το διεθνές πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής

Το ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι γιατί η ζάχαρη, η οποία – εν αντιθέσει με ηλιέλαιο και αλεύρι που εισάγεται από Ρωσία και Ουκρανία- έρχεται κατά κύριο λόγο από χώρες της βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, από Νότια Αμερική και τρίτες χώρες είναι από τα προϊόντα που μπήκαν στον κατάλογο των περιορισμών. Και γιατί προκλήθηκε τόσο άμεσα ανησυχία που έφερε την αυξημένη ζήτηση.

Κύκλοι της αγοράς μιλούν για ένα ζήτημα πανευρωπαϊκό που αφορά στη μείωση της παραγωγής ζάχαρης. Το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και περίπου μία διετία μέσα στην πανδημία, εντάθηκε στη συνέχεια λόγω της διαταραχής της τροφοδοτικής αλυσίδας γενικότερα το φθινόπωρο και ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αγορά μάλιστα διεθνώς όσον αφορά στη  ζάχαρη εκτιμά «πιθανό έλλειμμα το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της».

Από την άλλη πλευρά παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο και για άλλα ζητήματα που παρατηρούνται στην αγορά της ζάχαρης που αφορούν σε συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών τα οποία έχουν ακυρωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες επικοινώνησε το mononews επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας για οποιοδήποτε προϊόν στην αγορά. Αν και η ζάχαρη δεν είναι ανάμεσα στα προϊόντα για τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν τα αποθέματά τους στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, σημειώνουν πως εφόσον παρατηρηθεί ότι υπάρχει ζήτημα το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλα, πέραν των 7 βασικών κατηγοριών που υπάρχουν σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

H αναταραχή με το ηλιέλαιο φέρνει αυξήσεις και στο ελαιόλαδο