ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Καλά κάνουν κι ανησυχούν οι επενδυτές» αναφέρει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ενώ ο «απαισιόδοξος» Νουριέλ Ρουμπινί προβλέπει κατάρρευση των αγορών ακόμα και κατά 50% από τα υψηλά του έτους.
Οι «γκουρού» της οικονομίας συμφωνούν σε δύο πράγματα: η οικονομία των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως οδηγείται σε ύφεση και οι αγορές θα «υποφέρουν» από αστάθεια και περαιτέρω βύθιση σε bear market.
Γιατί η ύφεση θα είναι σκληρή
Σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο «Dr Doom», λόγω των ζοφερών του προβλέψεων, απαντάει σε κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με μία επερχόμενη ύφεση, ενόψει των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες ισχυρών οικονομιών.
Και η θέση του είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη, ενώ παράλληλα είναι επικριτικός απέναντι σε όσους βλέπουν μια σύντομη και ήπια ύφεση, χαρακτηρίζοντάς τους «αφελείς».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν δύο χρόνια, ο Dr. Doom είχε προβλέψει άλλη μία άνευ προηγούμενου κρίση, με τις προβλέψεις του να μην είναι τόσο εύστοχες.
«Οι περισσότεροι από εκείνους που παραδέχτηκαν αργά και με δυσαρέσκεια ότι θα έχουμε μια σκληρή προσγείωση της οικονομίας, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε ύφεση θα είναι ρηχή και σύντομη. Υποστηρίζουν ότι οι σημερινές χρηματοοικονομικές ανισορροπίες δεν είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές στην περίοδο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ότι ο κίνδυνος ύφεσης με σοβαρό χρέος και οικονομική κρίση είναι επομένως χαμηλός. Αλλά αυτή η άποψη είναι επικίνδυνα αφελής», αναφέρει.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επόμενη ύφεση θα σημαδευτεί από στασιμοπληθωρισμό ή και από κρίση χρέους.
«Τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, έχοντας αυξηθεί από 200% το 1999 σε 350% σήμερα, με μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση από την έναρξη της πανδημίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ταχεία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τα αυξανόμενα επιτόκια θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία νοικοκυριά, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις με χρέη».
Η πιθανότητα μιας «συγχρονισμένης» παγκόσμιας ύφεσης είναι πολύ πιθανή σύμφωνα με τον Ρουμπινί , καθώς οι παγκόσμιες τράπεζες στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες ανεβάζουν ταυτόχρονα τα επιτόκια δανεισμού.
Οι αγορές θα καταρρεύσουν
Σκοτεινά βλέπει τα πράγματα και στο χώρο των αγορών, με τον οικονομολόγο να συμφωνεί με τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές.
Κατάρρευση ακόμα και 50% βλέπει στις αγορές, σημειώνοντας ότι σε περιόδους ήπιας κρίσης οι μετοχές παρουσίαζαν απώλειες της τάξης του 35%, επομένως τώρα θα βυθιστούν ακόμα περισσότερο, στην περιοχή της bear market στην οποία ήδη βρίσκονται.
«Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα πριν βελτιωθούν», καταλήγει.
Λάθος χειρισμοί της Fed
«Με τη Fed να προσπαθεί να κινηθεί μέσα στην καταιγίδα, οι αγορές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε περίοδο αστάθειας», έγραψε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν στους Financial Times, αναφέροντας ότι καλά κάνουν οι επενδυτές και φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.
«Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, όμως το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται. Με τους δείκτες της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης να πέφτουν, οι αμφιβολίες αυξάνονται για το αν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να τροφοδοτήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ», αναφέρει.
Ο οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz κατακρίνει τη Fed ότι άργησε να αντιδράσει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τώρα διακινδυνεύει την πορεία της οικονομίας.
«Παράγοντες της ζήτησης απειλούνται, η δημοσιονομική πολιτική συρρικνώνεται και οι εξαγωγές μάχονται με την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί πολλοί ανησυχούν για ένα ακόμα λάθος από τη Fed που θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση», σχολίασε.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Στο 7,6% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Πού το πάνε Fed και ΕΚΤ με τα επιτόκια; Συνεχείς αυξήσεις υπό τον φόβο ύφεσης