Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση αδρανών ακινήτων του δημοσίου, με στόχο το 2025 την ανέγερση 2.500 κατοικιών αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο 2024.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε 5.000 νέους έως 39 ετών και τα διαμερισματα θα διατεθούν με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο.

Ανάλογα με τη σύμβαση, τα διαμερίσματα θα μπορούν να διατίθενται είτε με «κοινωνικό» ενοίκιο, σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αγοράς, είτε για αγορά είτε ακόμη και για την απόκτηση μέσω του μοντέλου «rent to own» δηλαδή νοικιάζεις με προοπτική να το αγοράσεις πριν τη ληξη της μίσθωσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν τεθεί περίπου 1.600 αδιάθετα ακίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια, τα οποία εξετάζονται για ενδεχόμενη αξιοποίησή τους.

Ενδεικτικά στη ΔΥΠΑ πέρασαν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Στόχος είναι όλα αυτά τα οικόπεδα να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, «εργαζόμαστε, ώστε να έχουμε, επιτέλους, έναν διαγωνισμό για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου μέσα στο 2024».

Ουσιαστικά θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του δημοσίου που αυτή τη στιγμή είναι οικόπεδο να μπορέσει να χτιστεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μια πολυκατοικία. «Ένα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο, όπως γίνεται στο εξωτερικό» τόνισε η υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Επιδότηση έως €6.000 αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση – Επιβεβαίωση mononews

Νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό: Φιλοδοξεί να λύσει Θέματα που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ομαλή ανάπτυξη του

Ανάλυση: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα