ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εν αναμονή των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, που εκτός απροόπτου αναθεωρεί την πρόβλεψη της για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος άνω του 6%, με νέα του έκθεση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings – από τον οποίο η Ελλάδα προσδοκά έκθεση στις 22 Ιανουαρίου – βάζει τον ευρωπαϊκό Νότο στο μικροσκόπιο, στέλνοντας σήμα στις αγορές για την ισχυρά, θετική, αναπτυξιακή επίπτωση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης:
Την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως έναν από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάπτυξης με δάνεια και επιχορηγήσεις που αντιστοιχούν σχεδόν στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.
Η σημαντική αυτή ασπίδα προσμετράται στα θετικά για την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να επισημάνει και η Κομισιόν στη δική της ανάλυση σήμερα για την ελληνική οικονομία.
Όπως εκτιμούν αναλυτές οι βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη από την Κομισιόν δεν θα είναι και οι τελικές, καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν πρόσθετα δεδομένα από την πορεία των εσόδων, του τουρισμού και άλλων πηγών, που θα αξιολογηθούν προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν σιγά – σιγά οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος.
Την ίδια στιγμή, όπως έχει αποκαλύψει το Mononews, και επιβεβαίωσε σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα επενδύει αρκετά και στην πρόθεση της να αποπληρώσει πρόωρα σχεδόν 7 δισ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ (σχεδόν 1,6 δισ.) αλλά κυρίως προς του Ευρωπαίους πιστωτές (5,3 δισ.).
Για το θέμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αλλά όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ομολόγων θα είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα προς τις αγορές για την αξιοπιστία της χώρας, ως εκδότη, στις αγορές.
Το επόμενο ραντεβού με τις αξιολογήσεις έρχεται στις 19 Νοεμβρίου καθώς εκτός απροόπτου αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την ελληνική οικονομία, χωρίς πάντως να είναι ιδιαίτερα ορατό, εκτός απροόπτου το ενδεχόμενο κάποιας αναβάθμισης, άμεσα.
Λίγες μέρες μετά, αξιολογώντας και τα σήματα από τους οίκους και τους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών θα αποκρυσταλλώσει τις προβλέψεις του για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου για να ψηφιστεί εντός Δεκεμβρίου.
Μέσα σε εκείνον το μήνα θα είναι σημαντικό το Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου και για ταμειακούς λόγους, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πράσινο φως για μια ακόμη δόση μέσω ANFA & SMPs.
Θα είναι όμως σημαντικό καθώς αναμένεται να δοθεί μια πιο καθαρή ένδειξη για το πώς κινείται η συζήτηση περί της μεταπανδημικής επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα ενώ μέσα στο Δεκέμβριο είναι πιθανόν να καθαρίσει, σχετικά, ο ορίζοντας από την ΕΚΤ για το πώς θα καλύπτεται η Ελλάδα όταν θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης, με δεδομένο πως η χώρα δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Πρέπει να σημειωθεί πως το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας ολοκληρώνεται για την Ελλάδα στις αρχές καλοκαιριού.
Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει κάποια μικρή, τεχνική, παράταση μέχρι να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, πιθανόν με την εκταμίευση κάποιας δόσης που είναι σε εκκρεμότητα, ή εάν θα μιλούμε για ένα σχήμα που θα διευκολύνει τη χώρα στην μεταβατική πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, χωρίς να χάσει το πλεονέκτημα του φθηνού δανεισμού από τις αγορές.
Κάθε ευρώ μετράει
Μιλώντας προχθές στο Mononews, υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οίκου πρόταξε την ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα που θα έχει εφεξής ο παράγοντας ανάπτυξη στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ελληνικής οικονομίας.
Σε μια δύσκολη περίοδο, που σηματοδοτήθηκε από την επέλαση της πανδημίας στα κρατικά ταμεία, πάνω στην ώρα που η χώρα προετοιμαζόταν να σκαρφαλώσει ταχύτερα προς την επενδυτική βαθμίδα.
Σήμερα, με ασπίδα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που δεν ήταν διαθέσιμοι προ πανδημίας, όλη η προσοχή φέρεται να μετατοπίζεται στην απορρόφηση των πόρων στην πράξη και στο πόσα ευρώ θα καταφέρει η Ελλάδα να δημιουργήσει από το….. κάθε ευρώ του Ταμείου.
Στην ανάπτυξη λοιπόν πέφτει η προσοχή, με το διεθνή οίκο μάλιστα να αναγνωρίζει πως προ πανδημίας η χώρα είχε καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στους υπερβολικά υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα με τους οποίους δεσμευόταν η χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Στη νέα του έκθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό Νότο, ο οίκος επισημαίνει πως η τελική επίπτωση των σχεδόν 724 δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάπτυξης υπόκειται σε αξιοσημείωτη αβεβαιότητα.
Ανάπτυξη
Ωστόσο, ο διεθνής οίκος προσδοκά πως η μεσοπρόθεσμη ώθηση στην ζήτηση εξαιτίας των δαπανών μέσω του Ταμείου θα αυξήσει την μέση ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 2021 – 2026 κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για την ευρωζώνη, 0,7 π.μ. για την Ισπανία και σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα για την Ιταλία.
Αθροίζοντας την επίπτωση αυτή σε μια περίοδο 6 ετών θα σημάνει μια ενίσχυση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά περίπου 2,3% έως το 2026. Ειδικά για την Ισπανία και την Ιταλία αυτό ανέρχεται σχεδόν στο 4,6% με 5,9 % του ΑΕΠ τους, αντιστοίχως.
Μάλιστα ο ξένος οίκος αναθεωρεί επί τα βελτίω προηγούμενες εκτιμήσεις του για την Ιταλία και την Ισπανία, που είχε διατυπώσει τον Ιούλιο, όταν ακόμη ήταν μεγαλύτερη η αβεβαιότητα για τις οικονομικές πληγές της πανδημίας.
Βεβαίως οι αβεβαιότητες παραμένουν για το πόσο τελικά θα επωφεληθούν οι οικονομίες του νότου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πόσο ικανά θα αποδειχθούν εν τέλει τα σχέδια τους στη διαδικασία της απορρόφησης και της μεγιστοποίησης του οφέλους από το κάθε ευρώ του Ταμείου, κόντρα σε διαχρονικούς «εχθρούς» των κοινοτικών προγραμμάτων όπως είναι η γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων, τα εμπεδωμένα συμφέροντα και άλλοι παράγοντες.
Θέματα που σίγουρα αποτελούν πεδίο ισχυρών προκλήσεων και για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες….
Διαβάστε επίσης:
Yψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας