Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρωματιστά τιμολόγια και για το γιατί επιλέχθηκε ως ιδανικό το πράσινο για τους πολίτες μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης,

«Τώρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι εταιρείες είχαν 130 διαφορετικά τιμολόγια. Υπήρχε ποικιλία και το εξής φαινόμενο. Είχαμε μία προσφορά μία έκπτωση και μετά προσγειωνόταν ο καταναλωτής την οποία, δεν μπορούσε να συγκρίνει με όλες τις υπόλοιπες.

1

Μεταβαίνοντας σε ένα καινούριο σύστημα, χωρίσαμε τα τιμολόγια σε 3 μεγάλες κατηγορίες. Αυτά που είναι σταθερά, τα κυμαινόμενα και η 3η εκδοχή ήταν τα δυναμικά τιμολόγια με τους έξυπνους μετρητές.

Προσθέσαμε ένα άλλο τιμολόγιο που έχει την εξής διαφορά: υποχρεωτικά οι εταιρείες πρέπει να το προσφέρουν με ακριβώς ίδιες συνθήκες. Συνεπώς βλέπουμε μια τελική τιμή και μπορείς να συγκρίνεις με τις τιμές όλων των υπολοίπων και να δεις ποιος είναι ο πιο φθηνός ή όχι.

«Διαλέξαμε» το πράσινο για τους πολίτες, γιατί μέχρι τώρα δεν ξέραμε ποιος είναι ο πιο φθηνός και ο πιο ακριβός. Θέλουμε να ξέρουμε και μετά να κάνουμε την επιλογή των τιμολογίων την 1/1/24. Μπορεί κανείς να το κάνει και νωρίτερα και αργότερα», ανέφερε αρχικά ο κ. Σκυλακάκης στο “Mega”.

«Αυτό το ποσό που θα δώσουνε θα είναι το τελικό. Υπάρχει ένα πάγιο 5 ευρώ και το τελικό ποσό. Μετά βλέπουμε, υπάρχει ένα κίτρινο, ένα μπλε. Να υπάρχει ένας ανταγωνισμός και να ξέρουμε τις τιμές του κάθε παρόχου.

Στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, τι τιμές τις αποφασίζει ο ανταγωνισμός, που έχει δύο «παίκτες»: αυτούς που παρέχουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και αυτούς που τα αγοράζουν», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Θα επιστρέψουν ποτέ οι τιμές κιλοβατώρας στις τιμές προ covid;

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «αυτό δεν το ξέρουμε γιατί είναι συνάρτηση των διεθνών τιμών. Έχουμε δυο συστατικά στο ηλεκτρικό ρεύμα: το ένα είναι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αεριού με το οποίο παράγεται περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά είναι οι τιμές του CO2 που μπαίνει και στον λιγνίτη και στο φυσικό αέριο, και μετά είναι όλα τα άλλα στοιχεία κόστους.

Αυτό οδηγεί στις τιμές που έχουμε. Υπάρχει μια μόνιμη μεταβολή που αυξάνει τις τιμές που είναι οι τιμές του CO2. Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν, είναι διεθνείς τιμές».

«Για τον Ιανουάριο θα είναι τα ίδια ή και φθηνότερα από αυτά που ήταν από πριν τις επιδοτήσεις κι για ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτών, περισσότερο γι’ αυτούς που θερμαίνονται ηλεκτρικά, για το πρώτο 3μηνο του έτους θα είναι φθηνότερο από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο», προσέθεσε.

Για τις επιδοτήσεις σε καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

«Η πλατφόρμα αφορά όσους εκείνους που δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, πέλετ, πετρέλαιο και δεν έχουν χρησιμοποιήσει το επίδομα θέρμανσης. Θα ανοίξει μέχρι τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου η πλατφόρμα. Είναι η γνωστή πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα βάλουν τα στοιχεία τους, θα υποβάλουν αίτημα, και θα πάρουν από 50 έως 480 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και τις βαθμοημέρες μέσα στο επόμενο 3μηνο», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας.

Για τα κοινωνικά τιμολόγια: «θα είναι εξαιρετικά οικονομικά. Θα είναι στα προ της κρίσης επίπεδα», σχολίασε.

«Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα, να πάνε σε δυναμική τιμολόγηση γιατί θα ξεκινήσουν να μπαίνουν οι μετρητές. Οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν κίτρινα ή πράσινα τιμολόγια.

Οι διαχειριστές πολυκατοικίας, θα πέσουν στο πράσινο τιμολόγιο και θα πρέπει και αυτοί να κάνουν επιλογή. Το μπλε τιμολόγιο είναι για εκείνους που θέλουν να έχον το “κεφάλι τους ήσυχο”», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε επίσης: 

Θεοχάρης: Εντός τριμήνου θα έχει λυθεί οριστικά το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων

Τα πρώτα στοιχεία και οι «περίεργες» ερωτήσεις στον «Ψηφιακό Βοηθό» του gov.gr

ΕΤΑΔ: Στα 257 εκατ. υπολογίζει τη ζημιά από την υπόθεση Μαντωνανάκη