ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το market pass «δεν είναι επίδομα, είναι μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ένα επίδομα έχει μόνιμο χαρακτήρα», είπε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διευκρινίζοντας ότι «η διαφορά με το παρελθόν είναι πως καλύπτεται το 80-85% του πληθυσμού» και επεξηγώντας ότι «ο λόγος που υπήρχε κριτική στα επιδόματα στην περίοδο Τσίπρα είναι ότι κατέβαζε πάρα πολύ χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια και αφαιρούσε από τις ενισχύσεις το σύνολο μισθωτών και ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων που έχουν την ατυχία να μην κρύβουν τα εισοδήματά τους».
«Αποτέλεσμα ήταν, ενώ υποτίθεται ότι ήταν μέτρα ενίσχυσης των φτωχών, κάλυπταν κάποιους που ήταν όντως ευάλωτοι και πολλούς που έκαναν φοροδιαφυγή. Εμείς ανοίξαμε πολύ αυτήν την ψαλίδα και καλύπτουμε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπολόγισε ότι πρώτον, αν γινόταν κάτι τέτοιο, ένα 40-50% δεν θα έφτανε ποτέ στον καταναλωτή «για τον απλούστατο λόγο ότι σε μια περίοδο αύξησης του ενεργειακού κόστους, οι εταιρείες θα το κρατήσουν για τον εαυτό τους», και δεύτερον ότι αν στο 20% των νοικοκυριών που δεν λαμβάνουν αυτήν τη βοήθεια και που «αντιστοιχεί περίπου στο 30% της δαπάνης τροφίμων, δίναμε 650 εκατομμύρια, αντί για τα 310-312 ευρώ που παίρνει μια τετραμελής οικογένεια σε αυτό το 80% των νοικοκυριών, θα έφτανε στην τσέπη τους 130 ευρώ».
«Επίσης η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που όταν το κάνεις είναι δύσκολο να πάρεις πίσω», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το 2023 για παροχές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα καθοριστεί από την πορεία του πολέμου, των τιμών και της ύφεσης. «Δεν δίνουμε δημοσιονομικό χώρο με βάση τις δικές μας ανάγκες αλλά με βάση τι προκύπτει. Θα δούμε τι προκύπτει στις πραγματικές τιμές και μετά θα δούμε και πώς εξελίσσεται η χρονιά», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.
Ερωτώμενος «γιατί μειώνετε την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης;», ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «γιατί μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου, όταν βγάλαμε την επιδότηση ήταν 100 ευρώ και τώρα είναι 82, είναι τόσο απλό». Όταν ρωτήθηκε ωστόσο για το πού θα κινηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου 2023, ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη επισημαίνοντας ότι πρώτα «πρέπει να γίνει διαβούλευση, να έχουμε καλύτερη εκτίμηση της πορείας του πληθωρισμού και να δούμε πού θα έχει κάτσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας και στην ερώτηση για το τι ύψος θα έχε η αύξηση μισθών στο Δημόσιο: «Τι θα μπορούμε να κάνουμε θα το δούμε. Για την ώρα έχουμε προϋπολογίσει 500 εκατ. Αλλά τι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί πέραν αυτού, θα το δούμε όταν ξέρουμε τις εξελίξεις τις δημοσιονομικές».
«Μπορείτε εσείς να προβλέψετε τι θα γίνει το 2023 είτε πριν είτε μετά τις εκλογές;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκυλακάκης.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος «τσίμπησε» 65 επιχειρήσεις εστίασης με φοροδιαφυγή άνω των 14 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα