ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρώπη και αυτό διότι η ενεργειακή κρίση ήρθε και βρήκε τις μεγαλύτερες οικονομίες εντελώς απροετοίμαστες. Και μεταξύ αυτών βέβαια και την Γερμανία, που είναι αντικειμενικά η μεγαλύτερη και ενδεχομένως και η πιο ανταγωνιστική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι πρότινος.
Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης στο οικονομικο-επιχειρηματικό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» στο Ζάππειο.
Ο Θ. Σκυλακάκης, τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον «μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες».
«Αυτό συνδυάζεται και με μια άνοδο του λαϊκισμού Δεξιού και Αριστερού. Θα τον έλεγα populism. Είναι λίγο διαφορετική η έννοια στα Αγγλικά. Και στην, και προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι το οποίο δυσκολεύει την διαμόρφωση συμβιβασμών που είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο προχωρεί η Ευρώπη», τόνισε. Θεωρεί πως η άνοδος του λαϊκισμού «δυσκολεύει όλο το ευρωπαϊκό μοντέλο και την δημιουργία συμβιβασμών με βάση τους οποίους προχωρά η Ευρώπη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ότι στην Ευρώπη, «η λέξη συμβιβασμός είχε θετική έννοια. Στην Ελλάδα όμως οι συνειρμοί του συμβιβασμού ήταν πάντα αρνητικοί. Ήταν μεγάλο επίτευγμα να πετύχεις έναν συμβιβασμό».
Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια «οι μεγάλες κρίσεις ήταν ευρωπαϊκές. Και με αυτή την έννοια η Ευρώπη κατάφερε και ανταποκρίθηκε για να πούμε και τη θετική πλευρά σε αυτές τις κρίσεις». Και προσέθεσε πως η Ευρώπη είχε μία πετυχημένη αντίδραση σε ότι αφορά την πανδημία. Συνέκρινε μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης την αντίδραση της Κίνας απέναντι στον Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την αποτυχημένη.
Στάθηκε επίσης στο γεγονός της ενότητας «που επέδειξε η Ευρώπη, στην πρωτοφανή στην Ουκρανική κρίση, παρά τα διαφορετικά συμφέροντα, τουλάχιστον στην ουσία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Με αυτήν την έννοια παρά τις δυσκολίες εγώ παραμένω βαθιά αισιόδοξος για το Ευρωπαϊκό όραμα που είναι ότι καλύτερο έχει σκεφτεί η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Το όραμα της ειρήνης, της δημοκρατίας, του διαλόγου και της προόδου μέσα από τη συναίνεση».
Αν. Διαμαντοπούλου
Θετικό βλέπει το μέλλον της Ευρώπης η ‘Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του κοινωνικού κράτους και πρόεδρος του δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία στάθηκε και στον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία.
«Δε χωράει όμως αμφιβολία ότι η πορεία μας η θετική, η θετικότερη πορεία μας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, το οποίο πιστεύω πια ότι στο σύνολό του έχει διδαχθεί αρκετά από την προηγούμενη συμπεριφορά του, όπου κοιτώντας αφ’ υψηλού από την οπτική ματιά του πολύ ισχυρού κράτησε σε περιόδους δύσκολες πολύ εγωιστική στάση, όχι στην πανδημία, δηλαδή στην πανδημία είδαμε ότι όλες οι χώρες λειτουργήσανε όπως είπατε, ήμασταν μαζί. Στην αρχή του πολέμου ήμασταν όλες οι χώρες μαζί, σας θυμίζω ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν περιοδικά διεθνούς φήμης με το εξώφυλλο «η επιστροφή της Δύσης» και τώρα υπάρχει εξώφυλλο με την «παγωμένη Ευρώπη», έτσι; Που δείχνει ότι η Ευρώπη πάγωσε.
Θεωρώ ότι ο ρόλος της Γερμανίας το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ ουσιαστικός, όσον αφορά και τη σχέση με την Κίνα. Δεν ήταν αισιόδοξη η επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς, όπου ουσιαστικά μπήκαν τα ζητήματα βιομηχανικής σχέσης ή εξάρτησης Κίνας με Γερμανία. Έχουμε την επίσκεψη του Γάλλου σήμερα στην Αμερική, όπου ουσιαστικά θα αντιμετωπιστεί το θέμα της αμερικανικής πολιτικής, η οποία ουσιαστικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη, στη βιομηχανία της Ευρώπης».
Γ. Προβόπουλος:
Από την πλευρά του ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε: «Θα πω κάτι που θα φανεί αιρετικό αλλά είναι απόλυτα ορθόδοξο. Ακριβώς αυτό επιδιώκουν τα υψηλότερα επιτόκια, να συρρικνώσουν την ανάπτυξη. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπερθέρμανση.
Όταν έχεις έναν πληθωρισμό που είναι στα επίπεδα του 10% προφανώς θέλεις να το κατεβάσεις και θυμίζω ότι η εντολή που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι για πληθωρισμό έως ή κοντά στο 2%. Τώρα έχει φτάσει στα επίπεδα του 10% για τους γνωστούς λόγους βεβαίως».
«Επομένως από τη στιγμή που δεν μπορεί να συρρικνώσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο της ενέργειας που είναι 100% εισαγόμενη θα πρέπει το υπόλοιπο κομμάτι της οικονομίας να ψυχρανθεί λιγάκι, να κρυώσει προκειμένου αυτό να υποχωρήσει και να αφήσει χώρο», υπογράμμισε.
Γ. Παγουλάτος
Ο Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ήδη σε μια περίοδο αυξανόμενου προστατευτισμού. Και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Κίνα. Και είμαστε σε μια περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο δυσλειτουργεί. Το θέμα είναι σαφές. Βρισκόμαστε σε μια εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρώπης. Είναι οι στενότεροι σύμμαχοι αλλά ακόμα και οι σύμμαχοι πολλές φορές έχουν διαφορετικά συμφέροντα και διαφωνούν».
Διαβάστε επίσης
«Έξυπνες Πόλεις»: Οι 13 Δήμοι με τα 57 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs: Αγοράστε χρυσό – Τιμή στόχος τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του 2025
- Μαίρη Τζαχάρη: Δωρεά $50 εκατομμυρίων της ομογενούς στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης
- Prosperty – Ελληνικό Κτηματολόγιο: Στρατηγική συνεργασία για την ψηφιακή αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων
- Τα ορατά και μη ορατά της τέχνης – Έκθεση Νάκη Παναγιωτίδη στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή