Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτυγχάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα από το 2023 και έπειτα.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επέκτασης της ρήτρας διαφυγής και το ερχόμενο έτος, που θα σημάνει την επιστροφή σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους σε όλα τα κράτη – μέλη από το 2024.

Πάντως, μιλώντας στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνοδευτεί από περιορισμένους στόχους που δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Με αυτή τη δήλωση προανήγγειλε στην ουσία, ότι οι όποιοι στόχοι τεθούν από την πλευρά των θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι υψηλά, όπως εκείνα των προηγούμενων ετών, που είχαν καθοριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η χώρα μας θα υποχρεωθεί να επιτυγχάνει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει θετικό πρόσημο στο επίπεδο πέριξ του 2% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, αναγνώρισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθεί σε προσυμφωνημένα σταθερά επιτόκια.

Πρόκληση το επενδυτικό κενό

Ο κ. Σκυλακάκης στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο χαρακτήρισε την κάλυψη του επενδυτικού κενού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν το μισό ποσοστό επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα κατέγραψε μεγάλη αύξηση επενδύσεων τόσο το 2020 όσο και το 2021, οπότε και καταγράφηκε ιστορικό υψηλό των 45 δισ. ευρώ.

Μεγάλες επιπτώσεις στην Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση

Η Ελλάδα έχει μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα σε αυτήν την κρίση, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, θα επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά –λόγω της γεωγραφικής της θέσης– έχει ήδη υλοποιήσει και δρομολογήσει τις επενδύσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να κάνουν τώρα στον τομέα της άμυνας». Παράλληλα, επεσήμανε στα συν της Ελλάδας τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται πριν το Πάσχα τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Βήμα βήμα η διαδικασία

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα άλευρα και το ηλιέλαιο

“Κράτει” στο δανεισμό του Δημοσίου παρά την αναβάθμιση από DBRS