Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Σκυλακάκης: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης του νερού – Δεν θα αυξηθούν οι τιμές

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στις αλλαγές τους λογαριασμούς του νερού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ξεκαθάρισε ότι η χρέωση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση.

Στο ερώτημα αν θα ακριβύνει το νερό, απάντησε πώς «όχι» διευκρινίζοντας ότι αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος στον έλεγχο της τιμολόγησης.

«Ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση», τόνισε αναφερόμενος ταυτόχρονα στα στρατηγικά έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως η σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών και τα έργα αφαλάτωσης.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημά διαθεσιμότητας νερού.

Υπάρχει ωστόσο σειρά προβλημάτων, όπως το παλιό δίκτυο και το κόστος άντλησης, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Κρήτη, Ανατ. Πελοπόννησο και την Αττική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

«Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη που έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η υπόλοιπη Ελλάδα έχει 300 διαφορετικούς παρόχους», σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων όλοι θα ελέγχονται για τον τρόπο που τιμολογούν το νερό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει πλήρης ανάκτηση του κόστους, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία. «Οι εταιρείες δεν πρέπει να μπαίνουν “μέσα” και για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν από το κράτος με 250 εκατ. ευρώ» τόνισε προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση του νερού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΡΥΑ θα ελέγχει τους παρόχους εάν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το δίκτυο.

Ακόμα ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ενοποιούνται οι εταιρείες ύδρευσης και δημιουργείται ΕΥΔΑΠ νήσων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα απολύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο;

F1: Στους δρόμους της φωτιάς και των ανέμων!

Νέο περιστατικό παράσυρσης πεζών: Στην Πάτρα οδηγός μηχανής παρέσυρε δυο μαθητές