ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σάλπισμα» μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2024 ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο «πόλεμος» για τον πολυδιάστατο συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας συνεχίζεται και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα.
«Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας οδικός χάρτης προόδου, σχεδόν 500 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πολύ πιο δίκαιη κι εν τέλει πιο ισχυρή», είπε ο κ. Σκέρτσος και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον προϋπολογισμό του 2024, από τους προηγούμενους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή:
-το γεγονός ότι καταρτίστηκε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
-περιλαμβάνει τις πρώτες, από το 2010, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
-επαναφέρει τις παγωμένες, από το 2012, τριετίες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα
-προβλέπει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων
Αυτά κατέστησαν εφικτά είπε ο υπουργός Επικρατείας, λόγω των θετικών κεκτημένων της προηγούμενης τετραετίας: των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη θεαματική αύξηση των εξαγωγών που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αποτελούν το 50% του ΑΕΠ, το ρεκόρ επενδύσεων, τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη, την ταχύτερη πτώση του δημοσίου χρέους και του κρατικού ελλείμματος, τις υψηλότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις (το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ), τη σταδιακή ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος από τα κόκκινα δάνεια, «λιγότερα κατά 23 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια μεταξύ 2019 και 2023».
«Το 2024 θα πάμε ακόμη καλύτερα και αυτό δεν το λέμε εμείς. Είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο ECOFIN το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού απέσπασε, χωρίς κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση τα εύσημα των εταίρων μας», είπε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε ότι επτά χώρες μόνο το πέτυχαν αυτό, και μεταξύ αυτών, η Ελλάδα. «Το άλλοτε μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης είναι πλέον χώρα υπόδειγμα», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Παράλληλα όμως ο κ. Σκέρτσος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα κέρδισε πολλές μάχες την προηγούμενη 4ετία αλλά ο πόλεμος για τον πολυδιάστατο, συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας συνεχίζεται και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα.
«Βρισκόμαστε ακόμη αρκετά πίσω σε πολλούς κρίσιμους, για τη ζωή των πολιτών, δείκτες», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι σε ορισμένους τομείς απαιτούνται άλματα για τα συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, στη δικαιοσύνη, στα δικαιώματα, στο κράτος, στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία.
Αυτούς τους στόχους υπηρετεί ο προϋπολογισμός του 2024, είπε ο κ. Σκέρτσος και υπογράμμισε ότι στην οικονομία πρέπει να διατηρηθούν οι διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης και επενδύσεων, ότι πρέπει να αυξηθεί κατά 25% ο κατώτατος και μέσος μισθός έως το τέλος της 4ετίας, να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό μέσο.
Επίσης, να επιτευχθεί ραγδαία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους κάτω από 140% έως το τέλος της 4ετίας, να διατηρηθεί χαμηλά ο πληθωρισμός και το κόστος δανεισμού, να ενταθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών, να μειωθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια με προστασία των πραγματικά ευάλωτων, να επιτευχθεί νέο ρεκόρ εξαγωγών και ξένων επενδύσεων ως μερίδιο του ΑΕΠ, μαζί με αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης, της ευφυούς και βιολογικής γεωργίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και να υπάρξει επιμήκυνση στους 12 μήνες της τουριστικής περιόδου.
Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι η κυβέρνηση το νόημα που δίνει στο «άλμα» που πρέπει να γίνει στην υγεία είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, με επιπλέον προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών, με καλύτερες αμοιβές για τους επαγγελματίες υγείας, με 2,3 δισ. ευρώ επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων, κέντρων υγείας, με ψηφιακό φάκελο υγείας για όλους.
Στο κράτος, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την αξιολόγηση, εκπαίδευση, ενδυνάμωση και καλύτερες αμοιβές, την ψηφιοποίηση έως το 2027 όλων των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr, με απλοποίηση 5.000 διοικητικών διαδικασιών, με γρήγορο ίντερνετ σε κάθε γωνιά της χώρας, με δικαιοσύνη που δεν θα βγάζει αποφάσεις σε χρόνο μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, με λιγότερες εστίας ανομίας.
Στο κοινωνικό κράτος, επείγουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας να το δει ως αρωγό και όχι ως εμπόδιο.
Ήδη τρέχει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και «θα γίνουν ακόμη περισσότερα σε αυτόν τον τομέα», αλλά και προγράμματα όπως ο «Προσωπικός Βοηθός», για την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, είπε ο υπουργός Επικρατείας και αναφέρθηκε στις δομές και εφαρμογές στήριξης των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία και την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, τα προγράμματα δωρεάν προληπτικών μαστογραφιών που έχουν σώσει τη ζωή έως σήμερα σε περισσότερες από 15.000 γυναίκες.
Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση δικαιωμάτων και την ισότητα στο γάμο ώστε να μην υπάρχουν αόρατοι πολίτες 1ης και 2ης κατηγορίας στη χώρα.
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε επίσης ότι ευημερία και ελευθερία δεν υπάρχουν χωρίς προστασία και ασφάλεια των συνόρων.
«Μιλάμε για την ισχυρή Ελλάδα που πλέον έχει δυνατή φωνή και άξια εκπροσώπηση στο εξωτερικό, μιλάμε για τον υπεύθυνο πατριωτισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μας έχει εξασφαλίσει ένα ρωμαλέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε είδους υβριδικές απειλές, να έχουμε καλύτερη φύλαξη των συνόρων με ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο, αποτροπή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα των παράνομων δικτύων διακινητών, αλλά και έρευνα-διάσωση για τους πραγματικά ευάλωτους και δυστυχισμένους πρόσφυγες», είπε ο ‘Ακης Σκέρτσος και πρόσθεσε:
«Υπεύθυνος αλλά και ρεαλιστικός πατριωτισμός που διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους γείτονες σε κάθε επίπεδο, επιδιώκοντας με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα (χωρίς αυταπάτες) να συνυπάρχουμε στη βάση όσων μας ενώνουν.
Να διαφωνούμε, κι αν οι διαφορές μας δεν γεφυρώνονται, τουλάχιστον να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. Αλλά να συνεργαζόμαστε επωφελώς και για τις δύο πλευρές στο οικονομικό, εμπορικό και κοινωνικό πεδίο».
Καταλυτικής σημασίας εργαλείο για να γίνουν όλα αυτά, τόνισε, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που ξεπερνάει τα 36 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ.
Πρόσφατα, σημείωσε, εγκρίθηκε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση αλλά και προσαρμογή της οικονομίας στην κλιματική αλλαγή, με επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μικρές, μεσαίες μεγάλες και σημαντικά έργα στην περιφέρεια.
«Η λέξη κλειδί για όλα αυτά είναι “μεταρρυθμίσεις”, αλλαγές παντού που μπορεί να ξεβολεύουν ορισμένους αλλά λειτουργούν υπέρ των πολλών και υπέρ της χώρας μας. Περισσότερες από 220 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σχεδόν 270 δημόσιες επενδύσεις μετράμε στα ετήσια σχέδια δράσης του 2024 που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης, και θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την διακυβέρνηση του επόμενου έτους», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Διαβάστε επίσης:
Γεραπετρίτης: Ακολουθούμε εξωτερική πολιτική Αρχών βασισμένη με σθένος στο Διεθνές Δίκαιο
Κυβερνητικές πηγές για τροπολογία υπ. Μετανάστευσης: «Έχει αναλυθεί επαρκώς»
Βουλή – Παπασταύρου: Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ, έχοντας αναπτύξει κραταιές συμμαχίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις