Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η νέα παράταση στην καραντίνα, αλλά και οι σκέψεις για καθολικό lockdown, όπως τον περασμένο Μάρτιο, εντείνουν τις πιέσεις στον προϋπολογισμό.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρείται πως θα φέρει άμεσα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, βλέποντας πως η εξέλιξη της πανδημίας όχι μόνο δεν δικαιολογεί τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, αλλά απαιτεί τη λήψη επιπλέον παρεμβάσεων. Η πίεση που ασκείται στα δημόσια οικονομικά εντείνεται καθημερινά, καθώς τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται συνεχώς. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης μετρούν ήδη 11 μήνες «ζωής», με το κράτος να βγάζει από τα ταμεία πάνω από 14 δις ευρώ.

Σημειώνεται πως στον προϋπολογισμό του 2021 έχει υπολογιστεί το ποσό των 7,5 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, τόνισε πως θα χρειαστεί η αύξηση των κονδυλίων για την πανδημία, πέραν των 7,5 δις ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το κόστος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τα μέτρα που αναγκαστικά θα επεκταθούν και τους επόμενους μήνες, με φόντο το 3ο κύμα της πανδημίας που αναμένουν οι λοιμωξιολόγοι και τα στελέχη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, δεν είχε υπολογιστεί ότι η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα επεκτεινόταν και το Φεβρουάριο, ενώ οι αναστολές εργασίας κατά τον τρέχοντα μήνα, δεν θα αφορούν τις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και του λιανεμπορίου.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Πάνω από 7,5 δισ. τα μέτρα στήριξης για το 2021

Γεωργιάδης: Να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε – Ολικό lockdown αν χρειαστεί

Πόσο κόστισαν στον προϋπολογισμό τα μέτρα των δυο lockdown