Μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες στη χώρα μας, στο άκουσμα του νέου νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο επιβάλει ελάχιστο τεκμήριο στα 10.920 ευρώ.

Φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες που πράγματι, έχουν χαμηλά εισοδήματα και τα ποσά που δηλώνουν στην εφορία είναι κάτω από το όριο που θέτει το οικονομικό επιτελείο.

1

Υπάρχουν δε, αρκετοί επαγγελματίες που κρατούν τις επιχειρήσεις τους ίσα ίσα για να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης για να βγουν στην σύνταξη και στην πράξη, «φυτοζωούν», μέχρι να έρθει η ώρα να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι θεωρείται ότι είναι οι μεγάλοι εγκλωβισμένοι του νέου τοπίου, αφού αν κλείσουν τα βιβλία τους, δεν θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Όμως, όσοι δηλώνουν χαμηλά εισόδημα (χωρίς να προχωρούν σε λογιστικά «τερτίπια» για να παρουσιάζονται χαμηλά κέρδη) αναμένεται να έρθουν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να πληρώσουν έξτρα φόρο, μικραίνοντας ακόμα περισσότερο τα πραγματικά τους εισοδήματα ή να κλείσουν τα βιβλία τους, υπό το βάρος της έξτρα φορολόγησης.

Στην ουσία, η σκέψη αυτή έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμα και αν ένας επαγγελματίας βγάζει ένας βασικό μισθό (όπως οι μισθωτοί) το τελικό ετήσιο ποσό είναι χαμηλότερο από το τεκμήριο, το οποίο υπολογίζεται όσο ο βασικός μισθός των 780 ευρώ επί 14 μήνες, αφού οι επαγγελματίες δεν έχουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, όπως οι μισθωτοί.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου (από τα χιλιάδες που υπάρχουν στη χώρα μας) αν εμφανίζει κέρδη 6.000 ευρώ. Δηλαδή, πληρώνει φόρο εισοδήματος 540 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Χωρίς να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει, με το νέο σύστημα θα πληρώσει φόρο 1.820 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος μειωμένο κατά 25% δηλαδή 487,5 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 1.117 ευρώ το χρόνο.

Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ
Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Κλείνοντας όμως, τα βιβλία του, το κράτος θα χάσει και τα 540 + 650 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, αφού ακόμα και να προσφύγει στην εφορία ζητώντας να γίνει αποδεκτό το αίτημα για το «μαχητό» ελάχιστο τεκμήριο, πολύ δύσκολα θα δικαιωθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει, πως το “μαχητό” του πράγματος, αφορά όσοι νοσηλεύονται, είναι άνεργοι, σπουδάζουν ή είναι στη φυλακή.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας, μάλιστα, σημειώνει πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πανδημία, καθώς το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και μετατοπίζεται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση/υπόδηση και τα έπιπλα, προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας τους τζίρους των σουπερμάρκετ.

Θα μειώσουν τα κέρδη στο… όριο;

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του δίνει και μια ακόμα διάσταση: να υπάρξουν επαγγελματίες που θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, ακόμα και αν τα κέρδη τους είναι (και παραμείνουν και στις νέες φορολογικές δηλώσεις) πάνω από το ελάχιστο τεκμήριο.

«Οι διατάξεις τροφοδοτούν με κίνητρο τη δήλωση χαμηλότερων εισοδημάτων, προσαρμόζοντας τα υψηλότερα στην ελάχιστη απαιτητή αμοιβή! Επιπλέον, δημιουργεί – μέσω της προσαρμογής του καθαρού εισοδήματος στο ζητούμενο όριο- αποφυγή έκδοσης παραστατικών και κατά συνέπεια απώλεια του ΦΠΑ!

Έκπληξη προκαλεί η προσαύξηση της ελάχιστης απαιτητής αμοιβής με το κόστος της μισθοδοσίας, γεγονός που προτρέπει σε μείωση θέσεων εργασίας ή υποδηλούμενη αμοιβή στο προσωπικό και υποδηλούμενη εργασία, σε αντίθεση με τα εξαγγελλόμενα για την αύξηση των αμοιβών και των προσλήψεων», αναφέρει ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών.

Δημήτρης Βερβερσός, πρόεδρος ΔΣΑ
Δημήτρης Βερβερσός, Πρόεδρος ΔΣΑ

Οι προπληρωμές των δικηγόρων

Οι δικηγόροι προσθέτουν και κάτι ακόμα για τον δικό τους κλάδο, το οποίο δεν φαίνεται πως έχει ληφθεί υπόψιν στο επίμαχο σχέδιο νόμου. Οι δικηγόροι καταβάλουν το λεγόμενο γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο γραμμάτιο είναι ύψους 214 ευρώ και με τον ΦΠΑ 51,36 ευρώ, το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 265,36 ευρώ.

Από αυτό παρακρατούνται κατά την έκδοση του γραμματίου ποσό για τον Δικηγορικό Σύλλογο, ποσό για τον ΕΦΚΑ, φόρος και πλέον ένα μικρό ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης γραμματίων. Ωστόσο, όπως λένε οι δικηγόροι, θα φορολογηθούν για τα 214 ευρώ και μάλιστα, για ένα ποσό το οποίο πληρώνουν προκαταβολικά, δηλαδή δεν σημαίνει ότι το γραμμάτιο που έχουν καταβάλει, το έχουν εισπράξει.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογία: Με κοινή ανακοίνωση επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς αντιδρούν στα νέα μέτρα

Πώς θα φορολογηθούν οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ, ΕΠΕ και οι ατομικές επιχειρήσεις

Πώς έπεσαν στη «φάκα» της ΑΑΔΕ ο πασίγνωστος τραγουδιστής και η εταιρεία τηλεοπτικών προγραμμάτων