Το νέο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2023 ανακοινώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από μέρα σε μέρα μέσω του οποίου αναμένεται να δανειστεί περί τα 7 – 8 δις. ευρώ από τις αγορές.

Πρόκειται για ένα από τα πιο συντηρητικά προγράμματα των τελευταίων ετών λόγω των περιορισμένων ετησίων δανειακών αναγκών, ειδικά μετά την απόφαση του δημοσίου να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ και τα δάνεια του GLF προς την ΕΕ.

1

Η πρώτη έκδοση του 2023, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται εκτός απροόπτου εντός του πρώτου διμήνου του έτους  με την αγορά να αναμένει μια κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου αναφοράς, ίσως και δεκαετούς. Ο χρόνος της θα είναι συνάρτηση πρωτίστως της κατάστασης που θα επικρατεί στις αγορές αλλά και του πλήθους και του timing άλλων εκδόσεων από μεγάλους εκδότες χρέους στην ευρωζώνη στις αρχές του έτους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εντός του Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου, αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο Fitch Ratings με αναλυτές να μην θεωρούν απίθανή μια περιορισμένης έκτασης αναβάθμιση στην προοπτική της αξιολόγησης (outlook). Σε κάθε σενάριο η λογική είναι πως το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές, κάτι που βέβαια το 2023 θα εξαρτηθεί και από το χρόνο των εκλογών.

Η ερχόμενη χρονιά είναι χρονιά με σημαντικά ορόσημα που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη δανειακή στρατηγική. Καταρχήν είναι το έτος της εκλογικής αναμέτρησης με πρώτη αβεβαιότητα το χρόνο των εκλογών που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αυτό εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και το timing των ομολογιακών εκδόσεων καθώς μεταξύ της προκήρυξης των εκλογών και του σχηματισμού μιας λειτουργικής κυβέρνησης στη χώρα δεν μπορούν να επιχειρηθούν δανειακές κινήσεις. Ταυτόχρονα είναι μια χρονιά που κρίνεται ο χρόνος επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, μια κατάσταση που εκ των πραγμάτων αναμένεται να ψαλιδίσει το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο όταν συμβεί.

Μεγάλο ερώτημα για τον επόμενο χρόνο είναι και το πότε η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου στην ιστορία της. Όπως είχε αποκαλύψει το Mononews η έκδοση, παρά το ότι είχαν γίνει όλες οι τεχνικές προετοιμασίες για την υλοποίηση της ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022, τελικώς προτιμήθηκε να αναβληθεί με δεδομένη την μεγάλη αναταραχή στις αγορές. Παραμένει ως στόχος και μένει να φανεί εντός του 2023, εάν και πότε θα επιχειρηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα αποπλήρωσε προ ημερών 2,7 δισ. ευρώ δανείων του GLF προς την ΕΕ ενώ έχει πλέον αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ, που ήταν σχεδόν 28 δισ. ευρώ, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για την ικανότητα της να εξυπηρετεί πλήρως και νωρίτερα τα χρέη της. Την ίδια στιγμή αναμένεται να κλείσει τη χρονιά φέτος με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 30 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης