• Οικονομία

    Συντάξεις: Νέος γύρος αναδρομικών – Ποιοι και πότε θα λάβουν από €2.500 ως €5.000

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


    Το φθινόπωρο αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών ποσών σε περίπου 350.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που αφορούν την περικοπή των επικουρικών συντάξεων το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, αλλά και την περικοπή των δώρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο όμως για όσους έχουν προσφύγει.

    Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει σε νέο γύρο καταβολής αναδρομικών ποσών έως 5.000 ευρώ σε συνταξιούχους που ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους. Για την πλειοψηφία τα ποσά θα καταβληθούν με τις συντάξεις Αυγούστου.

    Το επόμενο διάστημα αναδρομικά ποσά θα λάβουν 4.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ θα λάβουν αναδρομικά και 550 πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ, 750 συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ και 750 συνταξιούχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Αναδρομικά δώρων και επικουρικών

    Ο συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024.

    Αν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων(όπως και αναμένεται), θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.

    Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία πληρωμών, ώστε να τεθεί και ένα τέλος στον μεγάλο δικαστικό μαραθώνιο των συνταξιούχων.

    Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση του ΑΕΔ είναι οιονεί νόμος και οφείλει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει. Τα αναδρομικά θα είναι έντοκα και θα αφορούν μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

    Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά.

    Δηλαδή όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρισης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.

    Έτσι οι 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, δεν μπορούν να έχουν αξίωση σε αναδρομικά για λόγους έκτακτης ανάγκης.

    Τα ποσά των αναδρομικών διαμορφώνονται ως εξής:

    – Για συνταξιούχους ΙΚΑ από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.

    – Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.

    – Για συνταξιούχους Δημοσίου από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.

    – Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.

    – Για συνταξιούχους ΝΑΤ μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.

    Αναδρομικά Ιουλίου

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, αυτή την περίοδο στην λίστα του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 15.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί, είτε έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και γίνονται διορθώσεις. Κάποιοι από αυτούς θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους την επόμενη εβδομάδα με τις συντάξεις Αυγούστου.

    Οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση μαζί με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019.Τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ

    Τα αναδρομικά προκύπτουν από τους παρακάτω λόγους:

    Από τον επαναυπολογισμό των συντάξεων:

    α) με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση.

    β) με προσαυξημένο ασφάλιστρο όπως στην περίπτωση των συνταξιούχων της Ολυμπιακής και άλλων συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ) που κατέβαλαν εισφορές κύριας ασφάλισης πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019.

    γ) Στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δικαιούνται αναδρομικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν σήμερα το μεσημέρι – Ποιες ώρες και πού δεν θα εργαστούν τα delivery

    25.000 ασφαλισμένοι θα πάρουν επικουρική σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών

    Νέο επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα λάβουν αυξημένο ποσό – Δεν επηρεάζονται όσοι λαμβάνουν ήδη την παροχή



    ΣΧΟΛΙΑ