Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
«Το 2020 πράγματι θα είναι μία θετική χρονιά για τους συνταξιούχους, καθώς για πρώτη φορά, έπειτα από 10 χρόνια, θα δουν αυξήσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις τους. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της 4ης Οκτωβρίου έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και ιδιαιτέρως χαμηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για τις περιπτώσεις συνταξιούχων με πολλές δεκαετίες στην αγορά εργασίας. Βασικός στόχος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα βγει προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μηνός, είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το νέο ασφαλιστικό.
Όπως είπε, «το ΣτΕ είχε σχολιάσει στις αποφάσεις του πως τα ποσοστά αναπλήρωσης στις ανώτατες κατηγορίες δεν έφταναν ούτε το 50%. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 με 35 έτη ασφάλισης. Αυτό, συνδυαστικά με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο οποίος θα αφορά τις χαμηλότερες συντάξεις, συνεπάγεται μία συνολική αύξηση για όλες τις κοινωνικές ομάδες». «Στόχος μας είναι ένα ασφαλιστικό δίκαιο, αλλά και μακροχρόνια βιώσιμο. Χωρίς κανένα χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους νυν συνταξιούχους ούτε για τους νυν εργαζόμενους» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως έχουν τεθεί τέσσερις βασικοί στόχοι: «Πρώτον, η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 έτη ασφάλισης, δεύτερον, η άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ, που οδήγησε σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων το 2016, τρίτον, η αλλαγή του συστήματος εισφορών και, τέλος, η καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού, που υπάρχει στο ασφαλιστικό μας σύστημα, με την αλλαγή των δυσμενών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους που παραμένουν στην αγορά εργασίας, καθώς σήμερα προβλέπεται 60% περικοπή στη σύνταξή τους».
Σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το ποσό, που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εφέτος αυξημένο κατά 140 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στον προϋπολογισμό του 2020 και θα πάνε όλα στους συνταξιούχους. Όπως υπογράμμισε, τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στους συνταξιούχους είτε μέσω μόνιμων αυξήσεων στις συντάξεις τους από την αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης είτε μέσα από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων.
Τέλος, ως προς την πιλοτική δίκη και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τύποι αναδρομικών. «Τα πρώτα αναδρομικά είναι εκείνα που προκύπτουν από την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτά θα τα “θεραπεύσουμε”, νομοθετώντας μέσα από το νέο ασφαλιστικό. Οι νέες διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα νέων αναδρομικών και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Η δεύτερη περίπτωση αφορά υποθέσεις προσφυγής των συνταξιούχων κατά του ελληνικού Δημοσίου. Εμείς ως υπουργείο Εργασίας ζητήσαμε, διαμέσου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), να πάμε σε μία πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, προκειμένου να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα για όλα τα θέματα που έχουν εγείρει οι συνταξιούχοι και να δοθεί το συντομότερο δυνατόν οριστική λύση» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας.
Προσφυγικό
Για ένα «ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό» σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα.
Ο κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε πως το βράδυ της Δευτέρας θα παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης και εξέφρασε την ανάγκη συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Δευτέρα βράδυ θα βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, προκειμένου να παρουσιάσω το σχέδιο της κυβέρνησης ως κυβερνητικός βουλευτής. Θεωρώ ολοκληρωμένο το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κ. Πέτσα και τον κ. Στεφανή, καθώς αντιμετωπίζει και το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και τους νέους κανόνες ασύλου για αποτελεσματικότερο και ταχύτερο διαχωρισμό, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
«Προκειμένου το σχέδιο της κυβέρνησης να μπορέσει να υλοποιηθεί, είναι απαραίτητη η κατασκευή των κλειστών κέντρων. Αυτήν τη στιγμή, στα νησιά υπάρχει πράγματι πρόβλημα, καθώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα ανοιχτά κέντρα,μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία δεν μας επιτρέπουν αποτελεσματικά να εκκινήσουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας: «Αυτό, λοιπόν, που ζητάμε από την τοπική κοινωνία και είναι θετικό μέτρο, είναι, αντί να έχουμε ανοιχτά κέντρα μέσα στον αστικό ιστό, να δημιουργήσουμε κλειστά κέντα εκτός των κατοικημένων περιοχών. Στη Χίο, έχουμε επιλέξει μία τοποθεσία για την κατασκευή της ανοιχτής δομής, 8,5 χιλιόμετρα απόσταση από τα πρώτα σπίτια. Η ΒΙΑΛ, αυτήν τη στιγμή, απέχει μόλις λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και όχι αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες που είδαμε με τις κακοκαιρίες και τις βροχές, με τους ανθρώπους να ζουν μέσα στις σκηνές. Με τα κλειστά κέντρα διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης έστειλε το εξής μήνυμα: «Η κοινωνία είναι επιφυλακτική, καθώς τέσσερα χρόνια τώρα άκουγε λόγια, αλλά δεν έβλεπε έργα. Εμείς θα κριθούμε τους επόμενους μήνες από την υλοποίηση του σχεδίου μας».