Η Ολλανδία εξακολουθεί να διαθέτει τον τίτλο της χώρας με το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο, σε έναν ετήσιο διεθνή δείκτη, από τον οποίο διαφαίνεται ότι αρκετοί άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, χωρίς επαρκή καθοδήγηση για τον τρόπο που θα μπορούσαν να κάνουν τις αποταμιεύσεις τους να διαρκέσουν περισσότερο.

Η Ισλανδία, η Δανία και το Ισραήλ ακολουθούν την Ολλανδία και ολοκληρώνουν το πακέτο των τεσσάρων χωρών με τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως, σύμφωνα με το φετινό Mercer CFA Institute Global Pension Index.

1

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές είναι οι μόνες χώρες από τις 48 που αξιολογήθηκαν και έλαβαν βαθμολογία Α.

Ωστόσο, η σχετική έκθεση της Mercer, η οποία βαθμολογεί τα συνταξιοδοτικά συστήματα με βάση την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητά τους, σημειώνει ότι ενώ όσες χώρες βρίσκονται στην κορυφή έχουν καλές επιδόσεις, υπάρχουν δημογραφικές προκλήσεις για τις συντάξεις παγκοσμίως.

«Δεν γεννάμε και ζούμε περισσότερο»

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο David Knox, ανώτερος συνεργάτης της Mercer και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η πτώση των ποσοστών γονιμότητας μαζί με τα υψηλά επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος για την περίθαλψη, αύξησαν την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς για υποστήριξη των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, σημειώνει η έκθεση.

Αυτό συνέβαλε στις συνολικά χαμηλότερες βαθμολογίες του δείκτη για το 2024.

Νωρίτερα φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι μία στις τέσσερις χώρες έχει ήδη ξεπεράσει το μέγιστο του πληθυσμού, καθώς η μείωση των ποσοστών γεννήσεων συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Οι δημογραφικές αλλαγές σημαίνουν ότι οι χώρες χρειάζονται μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τη συνταξιοδότηση αντί να ορίζουν μια συγκεκριμένη ηλικία για να σταματούν να εργάζονται, εξηγεί ο Knox.

Η βαθμολογίες – «Έπεσε» η Αυστραλία

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 29η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 11η και η Ιαπωνία στην 36η.

Η Ινδία κατατάχθηκε χαμηλότερα με βαθμολογία D, μετά τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες και την Αργεντινή, οι οποίες επίσης βαθμολογήθηκαν με D.

Η Αυστραλία, της οποίας το συνταξιοδοτικό σύστημα χαίρει μεγάλης εκτίμησης παγκοσμίως, υποχώρησε κάτω από τη Σιγκαπούρη στην 6η θέση.

Σύμφωνα με την Mercer, η Κίνα κατέλαβε την 31η θέση, καθώς οι πρόσφατες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας δεν επηρέασαν η βαθμολογία του δείκτη φέτος.

Σημειώνεται ότι το Μεξικό, η Ινδία και η Γαλλία έχουν επίσης προβεί σε πρόσφατες αλλαγές.

Το μεγάλο ερώτημα

Σύμφωνα με τον Knox, προκειμένου να αυξηθούν οι συντάξεις, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εργάζονται με μερική απασχόληση, κάτι που απαιτεί αλλαγή σκεπτικού από τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Υπήρξε μια παγκόσμια μετατόπιση από τις συντάξεις καθορισμένων παροχών, οι οποίες πληρώνουν εγγυημένη σύνταξη σε ένα άτομο όταν συνταξιοδοτείται, σε συστήματα καθορισμένων εισφορών, όπου οι άνθρωποι έχουν ατομικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου στους οποίους συνεισφέρουν χρήματα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, αναφέρει η έκθεση.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν τις επιλογές τους όταν συνταξιοδοτούνται στο σύστημα καθορισμένων εισφορών, υπογραμμίζει ο Knox.

Όπως σημειώνει, αυτό εγείρει ένα ερώτημα: Πώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορούν να το κάνουν αυτό με τον απλούστερο και πιο προσιτό τρόπο;

Διαβάστε επίσης: 

Παγώνει η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα

Eurostat: Aντιμέτωπο με κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ – Στο 26,1% η Ελλάδα

Πάρης Κασιδόκωστας – Λάτσης: H Marla Tankers πούλησε δύο πλοία με τεράστιο κέρδος