Σειρά συναντήσεων με ομάδες εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση οφειλών (Meeting of Debt Management Area Group), πραγματοποίησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέλος του Ενδοευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων ΙΟΤΑ (Intra-European Organisation of Tax Administrations) . Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 2 έως και τις 4 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 23 μέλη του ΙΟΤΑ.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν να δοθεί η ευκαιρία στις συμμετέχουσες φορολογικές διοικήσεις να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων και της τεχνολογίας στις διαδικασίες είσπραξης και να παρουσιάσουν παραδείγματα ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών και εργαλείων σε βασικούς τομείς, όπως: τεχνολογίες προηγμένης εξαγωγής και συλλογής δεδομένων, έξυπνα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών για την ανάλυση δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων, κεντροποιημένη διαχείριση υποθέσεων οφειλών, αυτοματοποίηση διαδικασιών εξυπηρέτησης και ενημέρωσης φορολογουμένων.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν συγκεκριμένες εμπειρίες, μελέτες περιπτώσεων και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, έγινε συζήτηση πάνω στο έργο του οργανισμού για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων, με σκοπό την παρακολούθηση των διασυνοριακών διαδικασιών αφερεγγυότητας.

Η ΑΑΔΕ, συμμετέχοντας για πρώτη φορά ως μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, παρουσίασε την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει στην αυτοματοποίηση της διαχείρισης των υποθέσεων οφειλών μέσω μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis). Συμφωνήθηκε ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες στις φορολογικές διοικήσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οφειλών, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους φορολογούμενους και να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής: “Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως φορολογικές διοικήσεις της Ευρώπης έχουν μια κοινή απάντηση: την καινοτομία, που παράγεται από τη μεταξύ μας συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Η ΑΑΔΕ ενισχύει σταθερά την εξωστρέφεια και ενεργό συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά fora παραγωγής καινοτομίας στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς παραγραφή 3.979 υποθέσεις μεγαλο-φοροφυγάδων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της ΑΑΔΕ και του εισαγγελέα οι λίστες με τους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές του εξωτερικού

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτες υποθέσεις φοροδιαφυγής: 14 δημόσιοι υπάλληλοι «ξέχασαν» να δηλώσουν 13 εκατ. ευρώ