Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με το νέο Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είχε στο περιθώριο του Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, που έχει χαρακτηριστεί από τα γερμανικά μέσα ως ο «μικρός Σόιμπλε», είχε μια πρώτη συζήτηση για τις προθέσεις του Βερολίνου αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα αναθεωρηθούν εντός του 2022. Άλλωστε, στο χθεσινό Eurogroup ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και επίσκεψη του νέου Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα

Μετά τη λήξη της φετινής ευελιξίας που έχει δώσει η Κομισιόν στα κράτη μέλη, από το 2023 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρέπει να πετύχει συγκεκριμένους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα αποκτήσει μια πρώτη εικόνα για τους νέους στόχους τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν η Κομισιόν θα καταθέσει την εισήγησή της, ωστόσο το τελικό ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023 θα αποκρυσταλλωθεί τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2022, σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Οι προτάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Η συζήτηση που άνοιξε στο Eurogroup για την αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες εστιάζει και σε τέσσερα καίρια πεδία:

1. Το ρυθμό μείωσης του χρέους, ανάλογα με το ύψους του χρέους της κάθε χώρας,

2. Η ευελιξία των δημοσιονομικών στόχων, ανάλογα με τη φάση του οικονομικού κύκλου του κάθε κράτους -μέλους

3. Το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν κάποιες δαπάνες στο πρωτογενές αποτέλεσμα, όπως αυτές που αποτελούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες, δηλαδή η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση των οικονομιών και

4. Το σενάριο να ληφθεί υπόψη η εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης έτσι ώστε η κάθε χώρα της Ευρωζώνης, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να έχει την ιδιοκτησία του «μονοπατιού» μείωσης του δημοσίου χρέους.

Τα μέτρα του 2023

Με τη χώρα μας να παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως και τον Αύγουστο του 2022, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τεθούν πρώτα από την κρίση των θεσμών. Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, είναι:

• Η μονιμοποίηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που έχει ανασταλεί από το 2020 για τον ιδιωτικό τομέα

• Επέκταση της κατάργησης του μέτρου και στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους από το 2023

• Τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και

• Τη μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές, καθώς το μέτρο ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε επίσης

Μπαίνει στα… βαθιά το πρώτο Eurogroup του 2022 – Πρεμιέρα για το σχεδιασμό των νέων δημοσιονομικών κανόνων και τα σενάρια για την Ελλάδα