• Οικονομία

    Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τους CEOs των servicers για εξωδικαστικό μηχανισμό, ρυθμίσεις, πλειστηριασμούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τάσος Πανούσης (doValue) - Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum) - Νίκος Βαρδαραμάτος (Qquant) - Θοδωρής Αθανασόπουλος (Cepal) και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Τάσος Πανούσης (doValue) – Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum) – Νίκος Βαρδαραμάτος (Qquant) – Θοδωρής Αθανασόπουλος (Cepal) και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Η δυναμική του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των ρυθμίσεων, καθώς θα πρέπει να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου, με μεγαλύτερο «κούρεμα» σε κάποιες περιπτώσεις,  ενώ θα υπάρχουν συνέπειες αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τη ρύθμιση με τον τίτλο να καθίσταται άμεσα εκτελεστός.

    Αυτό αναφέρουν στο mononews.gr  εκπρόσωποι των servicers, οι οποίοι θα έχουν σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

    Τα θέματα τα συνάντησης είναι η πορεία του Εξωδικαστικού μηχανισμού, του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, οι ρυθμίσεις, η πληροφόρηση των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης και η επιστροφή των «κόκκινων» δανείων που πρασινίζουν και πάλι στις τράπεζες.

    Από τους servicers το παρών στη συνάντηση θα δώσουν οι CEOs των doValue Τάσος Πανούσης, Intrum Γιώργος Γεωργακόπουλος, Cepal Θοδωρής Αθανασόπουλος και Qquant Νίκος Βαρδαραμάτος, ενώ θα συμμετέχει και η Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Να σημειωθεί ότι μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν υλοποιηθεί ήδη ρυθμίσεις ύψους 1,2 δισ. που αφορούν 5.000 δανειολήπτες.

    Οι ρυθμίσεις «τρέχουν» με ρυθμό των 150 εκατ. ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2023.

    Επίσης εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα  έχουν εκδικαστεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του Ν. Κατσέλη.

    Τρεις αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

    Όμως για να «τρέξει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και για να μην εξελιχθεί σε νέο «καταφύγιο» για τους μπαταχτσήδες θα πρέπει να προχωρήσουν τρεις αλλαγές, σύμφωνα με τους servicers.

    1. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δανειοληπτών να προσφέρεται μεγαλύτερο «κούρεμα».
    2. Ο τίτλος να είναι εκτελεστός άμεσα, δηλαδή να προχωρούν νομικές ενέργειες και εκποίηση στην περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή για 90 μέρες, προκειμένου να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες, όπως και όσοι ρυθμίζουν μέσω του Εξωδικαστικού και στη συνέχεια εξυπηρετούν μόνο τη ρύθμιση προς το Δημόσιο.
    3. Να υπάρχει πρόβλεψη ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει σημαντική προκαταβολή για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, πρόβλεψη που θα αφορά εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιος κάνει χρήση του Εξωδικαστικού για να ανακόψει πλειστηριασμό.

    Τα «κόκκινα» και οι ρυθμίσεις των servicers

    Οι servicers στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος είχαν υπό διαχείριση  70,5 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος.

    Από αυτά τα 37,4 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών, τα  26,62 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, και τα 9,55 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν ελεύθεροι  επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

    Οι servicers έχουν ρυθμίσει οφειλές  ύψους 37 δισ. ευρώ ενώ το πρώτο τετράμηνο του  2023 προχώρησαν σε ρυθμίσεις 3,5 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι).

    Πλειστηριασμοί

    Σε ό,τι αφορά τώρα τους πλειστηριασμούς, η θέση των servicers είναι πως αποτελούν το ύστατο μέτρο.

    Και σημειώνουν πως για να επιτευχθεί αύξηση του ρυθμού ανακτήσεων, θα πρέπει να υπάρξει:

    – Επιτάχυνση των νομικών ενεργειών

    – Πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων.

    Μάλιστα εκτιμάται ότι δάνεια ύψους 10 δις (από τα 50 δις των τιτλοποιήσεων) θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τα επόμενα 2-5 χρόνια, αυξάνοντας το ενεργητικό και κατ’ επέκταση και τα έσοδα των τραπεζών.

    Φορέας Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    Η λειτουργία του Φορέα αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο. Προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί η φάση ανταγωνιστικού διαλόγου της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με τους επενδυτές και αναμένεται η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετείχαν οι Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC.

    Ωστόσο, για να προχωρήσει η διαδικασία και να βρεθούν  τα 2 δις ευρώ για τη λειτουργία του Φορέα οι επενδυτές ζητούν μεταξύ των άλλων απαλλαγή από τον  ΕΝΦΙΑ, και τον φόρο  μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης: Η επιτυχία του 15ετούς ομολόγου πιστοποιεί την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας

    Ισχνό ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις οφειλών

    ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ