Στα 13,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το συνολικό ποσό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, πόσο πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του περασμένου Ιουνίου όταν είχαν υπολογιστεί 8,5 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό με προϋπολογισμό για ολόκληρο το 2022 θα πρέπει να βγουν σχεδόν 4,3 δις ευρώ για να καλύψουν κυρίως τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

1

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενώ 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τα δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν προχθές, ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2022, στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2023 και στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη βουλή νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη:

*τα 1,7 δις ευρώ θα καλύψουν τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο το 2022,

*τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επιταγή ακρίβειας,

*τα 300 εκατομμύρια ευρώ για το φετινό επίδομα θέρμανσης,

*140 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση του προγράμματος Εξοικονομώ και

*149 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Εκρηκτική ανάπτυξη το 2022

Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει φέτος ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα που έχει τεθεί στο 2% του ΑΕΠ. Και αυτό διότι ήθελε είναι πολύ μεγαλύτερη αρχικές εκτιμήσεις, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα: «Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, πλέον στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. Και προβλέπεται στο 2,1% για το 2023. Την ίδια περίοδο, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1% για το 2022 και στο 0,9% για το 2023. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας μας θα υπερβεί, εφέτος, τα 200 δισ. ευρώ, και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται οριζόντια μείωση 0,25 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης