ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα είναι η ιδιαίτερα συμβολική 14η αξιολόγηση να λήξει με ένα ισχυρό θετικό μήνυμα των θεσμών προς τις αγορές ότι παρά τα προβλήματα που προκαλούν οι διαδοχικές κρίσεις η Ελλάδα υλοποιεί τα υπεσχημένα και δεν παρεκκλίνει, τουλάχιστον ανησυχητικά, από την οδό της δημοσιονομικής σύνεσης.
Υπό αυτό το πρίσμα έχει ιδιαίτερη αξία το περιεχόμενο των δηλώσεων που θα κάνει σήμερα το απόγευμα ο Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών με τον Έλληνα υπουργό, επισφραγίζοντας πρακτικά και την ολοκλήρωση του γύρου των συνομιλιών με τους θεσμούς, ενώ το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να καταθέσει, την ερχόμενη εβδομάδα τελικά σύμφωνα με πληροφορίες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με πρόβλεψη για έξτρα δαπάνες 2 δισ. ευρώ φέτος.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο πόλεμος και οι επιπτώσεις στην οικονομία κυριάρχησαν στις συζητήσεις με τους θεσμούς καθώς οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε περιβάλλον πολέμου και αβεβαιότητας αφενός για τη δυναμική της ανάκαμψης, που ήταν το μεγάλο χαρτί της Αθήνας πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, αφετέρου για τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών καθώς φουσκώνει διαρκώς ο λογαριασμός των ενισχύσεων.
Το εύρος των αναθεωρήσεων για τον προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για το έλλειμμα θα αποτυπωθεί αργότερα στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα που θα αποστείλουμε στην Κομισιόν προς τα τέλη του μήνα.
Όπως όμως έχει γράψει το mononews, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως εισακούονται οι προβληματισμοί για την αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο μεγάλων δημοσιονομικών αποκλίσεων και θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε το αναθεωρημένο πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβεί το 2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τον κίνδυνο στα δημοσιονομικά έχει ήδη προειδοποιήσει το ΔΝΤ, που μπορεί να πληρώθηκε στο ακέραιο τα δάνεια του από την Ελλάδα αλλά αποτελεί παίκτη που τον ακούν οι αγορές, αλλά και η Moody’s σε χθεσινή της έκθεση.
Στα της αξιολόγησης οι συζητήσεις χθες φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα λεπτομερείς, κάτι που έκανε μια σχετική εντύπωση σε στελέχη σε διάφορες θέσεις που είχαν χθες επαφές με τους θεσμούς, ενώ όπως αναμενόταν υπάρχει μια σειρά εκκρεμοτήτων που σημειώθηκαν για να επανεξεταστεί η πρόοδος προς τον Ιούνιο ενόψει της έγκρισης της έκθεσης των θεσμών. Η έκθεση θα παρουσιαστεί το Μάιο για να εγκριθεί στις 16 Ιουνίου στο Eurogroup.
Στα θέματα που επιμένουν οι θεσμοί, σε κλίμα συνεννόησης ωστόσο, είναι μεταξύ άλλων η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση των δικαστικών υποθέσεων, δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
Κάποια ζητήματα θα κλείσουν μέχρι την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και ορισμένα ίσως πάρουν παράταση για το όποιο, νέο πλαίσιο, αποφασιστεί για μετά. Υπενθυμίζεται πως σε εκκρεμότητα βρίσκονται δύο δόσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ η μία εκ των οποίων ίσως θα μπορούσε να μετατεθεί για αργότερα εντός του έτους.
Εάν εγκριθεί η έκθεση τότε τουλάχιστον η μια δόση θα μπορεί να είναι στα κρατικά ταμεία εντός Ιουλίου.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα SOS στις αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες – Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν φυσικό αέριο
- Τι έψαχνε ο Φωκίων Καραβίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σήμα για μεγάλες επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά από Masdar και Iberdrola
- Χαρδούβελης: Σχέδιο για νέο σύστημα πληρωμών απο τις τράπεζες