ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την έκθεση σήμερα της Fitch, χωρίς εκπλήξεις εκτός εάν ο οίκος κάνει την υπέρβαση και αναβαθμίσει σε θετική από σταθερή την προοπτική της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων του πρώτου εξαμήνου, με την Ελλάδα να βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.
Εν αναμονή της σημερινής έκθεσης, κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά αλλά και σε αξιωματούχους του πρώην οικονομικού επιτελείου είναι πως δύσκολα οποιοσδήποτε οίκος θα τολμούσε κάποια αναβάθμιση, δύο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Όπως εξηγούν αξιωματούχοι, παραδοσιακά οι Big4 αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις για τις οποίες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν πως παρεμβαίνουν σε μια ευαίσθητη περίοδο όπως η προεκλογική.
Σε κάθε περίπτωση όμως η έκθεση της Fitch θα έχει ενδιαφέρον ως προς το μήνυμα που θα δώσει για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Άλλωστε, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου κοινή γραμμή μεταξύ των οίκων, στα σημειώματα και τις εκθέσεις τους ήταν πως μια αυτοδύναμη, λειτουργική κυβέρνηση, δεσμευμένη στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, στη μείωση του χρέους, στις μεταρρυθμίσεις, στην ταχεία απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ και στη διατήρηση μιας καλής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα είναι διαβατήριο για την ταχεία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτό με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται πως μπορεί να συμβεί εντός του φθινοπώρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τους οίκους που διατηρούν τη χώρα ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, πρώτη αναμένεται να «μιλήσει» η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά η Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου και τελευταία η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Τα σενάρια ενόψει αυτών των αξιολογήσεων δίνουν και παίρνουν για το ποιος θα είναι ο οίκος που θα ανοίξει στη χώρα πάλι την πόρτα της επενδυτικής βαθμίδας. Θεωρητικά ωστόσο πολλοί εκτιμούν πως η Standard & Poor’s θα ήταν περισσότερο πιθανό να το πράξει. Αυτό επειδή θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, όπου η νέα κυβέρνηση θα δεσμευτεί επισήμως σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για τον επόμενο χρόνο. Υπό αυτή την έννοια και πάντα θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο για να πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.
Ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει «εκπλήξεις» λίγο πριν ή λίγο μετά. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει αυτό να γίνει εντός του 2023 ει δυνατόν από δύο και όχι από έναν επιλέξιμο από την ΕΚΤ οίκο.
Και φυσικά, μετέπειτα εντός του 2024, η χώρα να καταφέρει να ανέβει κάποια σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική, αυξάνοντας την απόσταση ασφαλείας από το όριο αυτό, κάτι που θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση του δημοσίου αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Πώς προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων
Σοφία Εφραίμογλου: Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε μια πραγματικά εξωστρεφής οικονομία
Κομισιόν: Προτείνει ένα νεό οργανισμό δεοντολογίας μετά το σκάνδαλο Qatargate
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα