Με τα στοιχεία για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου που ανακοινώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμερα το μεσημέρι «κλειδώνει» η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022.

Αυτό που η αγορά αναμένει να αποκαλυφθεί από τα στοιχεία είναι εάν η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε πέρσι και «έτρεξε» τελικά με ρυθμό υψηλότερο του 5,6% που προσδοκούσε η κυβέρνηση βάσει του προϋπολογισμού, ή εάν το τέταρτο τρίμηνο «προσγείωσε» πιο κοντά στο 5% τον περσινό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.

1

Το σήμα που θα δοθεί στην αγορά σήμερα θα είναι μια σημαντική ένδειξη για την δυναμική «κόπωσης» της ελληνικής οικονομίας στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, παρά το ότι μιλάμε για αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, που ίσως να αναθεωρηθούν στην πορεία.

Την ίδια στιγμή στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως στο σενάριο της υπεραπόδοσης έναντι του στόχου, ακόμη και εάν αποφασιστούν κάποιες έξτρα παροχές, αυτές δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας. Πρακτικά αυτό που εκτιμούν είναι πως δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για έξτρα παροχές φέτος, προεκλογικά, μόνο και μόνο εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ελαφρώς καλύτερη του αναμενόμενου.

Η εκτίμηση εδράζεται σε έναν βασικό λόγο: Το εύρος των παροχών στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση τελεί ήδη υπό την πολύ αυστηρή παρακολούθηση των αγορών σε μια χρονιά που κρίνεται το πόσο γρήγορα θα πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.  Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει γράψει το Mononews, είναι βασικός στόχος η κυβέρνηση να αποδείξει φέτος πως πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα στα δημοσιονομικά, υπερβαίνοντας τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία του έκθεση την Παρασκευή ο γερμανικός οίκος Scope Ratings είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ως έναν επιβαρυντικό παράγοντα για τις αξιολογήσεις.

Εξίσου σημαντικό είναι παράλληλα να εδραιώνει την εκτίμηση πως και η ανάπτυξη δεν εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια κόπωσης. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών κυβερνητικό στέλεχος εμφανιζόταν αισιόδοξο πως η ανάπτυξη φέτος ίσως αποδειχθεί 2% ή και ελαφρώς υψηλότερη έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 1,8%. Η αναθεωρημένη εκτίμηση αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο, την Άνοιξη ενώ η αισιοδοξία συνδέεται με την πεποίθηση για μια ισχυρή τουριστική περίοδο φέτος αλλά και μια αδιατάρακτη, παρά τις εκλογές, απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σίγουρα πάντως η ανάλυση των στοιχείων που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ θα ρίξει φως στην πραγματική δυναμική της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως στο τρίτο τρίμηνο του έτους η οικονομία συρρικνώθηκε σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, με την υποχώρηση των καθαρών εξαγωγών και των δημοσίων δαπανών να αντισταθμίζουν τον ισχυρό τουρισμό. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο έναντι του πτωτικά αναθεωρημένου ρυθμού ανάπτυξης 0,6% στο προηγούμενο. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2,8% το τρίτο τρίμηνο έναντι τις πτωτικά αναθεωρημένης ανάπτυξης 7,1% στο δεύτερο τρίμηνο και 7,9% στο πρώτο.

Διαβάστε επίσης

Τέσσερα κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα – Τα μηνύματα της Scope που δεν έκανε την έκπληξη – Την ερχόμενη Παρασκευή το ραντεβού με την DBRS

Έρχονται πέντε αξιολογήσεις για την Ελλάδα αλλά επενδυτική βαθμίδα… από φθινόπωρο