ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στρέφεται σήμερα Τετάρτη η προσοχή της αγοράς.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η επίδοση στο τρίτο τρίμηνου θα είναι ισχυρή, ωθούμενη κυρίως από τον τουρισμό.
Εκεί όμως που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι στο εάν η δυναμική που θα προκύψει στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου θα ενισχύσει την προσδοκία για υπέρβαση της πρόβλεψης για μέση ανάπτυξη φέτος 5,6%, κάτι που φυσικά θα αποκρυσταλλωθεί με την επίδοση στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα εστιάσουν οι αναλυτές είναι στα ποιοτικά δεδομένα της ανάπτυξης, δηλαδή στο εάν πέραν της κατανάλωσης, επιταχύνουν τη δυναμική τους και άλλες συνιστώσες και κυρίως οι επενδύσεις. Η διατήρηση της ανοδικής τάσης που καταγράφεται στις επενδύσεις κυρίως την τελευταία διετία είναι άλλωστε ένα πολύ μεγάλο ζητούμενο καθώς κεντρική επιδίωξη παραμένει η ταχύτερη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη αυτό είναι η ουσιαστική τομή που καλείται να επιτευχθεί στην οικονομία για να εδραιωθεί μια διατηρήσιμη ανάπτυξη μεσοπροθεσμα.
Αρκετοί αναλυτές μάλιστα δεν αποκλείουν με λίγη καλή τύχη στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, η τρέχουσα πρόβλεψη για μέση ανάπτυξη 5,6% να αποδειχθεί συντηρητική και ο ρυθμός ανάπτυξης να προσεγγίσει το 6%, κόντρα στις υφεσιακές συνθήκες στην ευρωζώνη.
Να σημειωθεί πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 αναμένεται να υπερβεί φέτος τα 210 δις. ευρώ συμβάλλοντας στην ισχυρή μείωση του χρέους, η οποία είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η ισχυρή επίδοση του 2022 είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το 2023 έτος κατά το οποίο η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, η παραμονή της οικονομίας σε θετικό έδαφος, υπό τις τρέχουσες συνθήκες με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δοκιμάζοντας σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μεγάλες αγορές στόχους για την Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο χρόνο.
Οι περισσότεροι οίκοι και αναλυτές αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο ύφεσης, όπως μεταξύ άλλων ανέφεραν σε πρόσφατες συνεντεύξεις στους στο Mononews η DBRS και η Scope Ratings. Κάτι πάντως που δεν δίστασε να αποκλείσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings που σύμφωνα με τις τελευταίες του προβλέψεις δεν αποκλείει ύφεση 1,1% στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο.
Διαβάστε επίσης
Scope Ratings: Μονόδρομος η δημοσιονομική εξυγίανση μετά τις εκλογές
DBRS: Οι εκλογές δεν είναι καθοριστικές για την επενδυτική βαθμίδα