Εν μέσω ισχυρής φημολογίας πως επίκειται αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του.

Εφόσον αργότερα μέσα στην ημέρα αποφασίσει τελικά να κάνει την αναβάθμιση, κάτι πάντως που δεν έπραξε τον Ιανουάριο στην προηγούμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην κλίμακα ΒΒ+, ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι μόνο η Moody’s που θα τηρεί την πιο συντηρητική στάση, καθώς αυτή τη στιγμή η Fitch και η Moody’s διατηρούν τη χώρα δύο και τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αντιστοίχως.

1

Αντίθετα η Standard & Poor’s και η DBRS έχουν ήδη φέρει την αξιολόγηση τους μόνο ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγορά, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις πιέσεις εν αναμονή της πρώτης αύξησης επιτοκίων που αναμένεται στις 21 Ιουλίου, τερματίζοντας και επισήμως τον κύκλο του φθηνού χρήματος στην ευρωζώνη. Το στοίχημα είναι εάν τελικά στη ζυγαριά του ξένου οίκου θα επικρατήσουν ή όχι σήμερα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δικαιολογώντας την αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σήμερα.

Οι κυρίαρχες θετικές εξελίξεις είναι:

  • Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία μετά από 12 χρόνια, που αναμένεται τυπικά τον Αύγουστο,
  • Οι προσδοκίες για ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% φέτος, με κάποιες κυβερνητικές πηγές να αναμένουν ανάπτυξη 4% – 5% φέτος την ώρα που η ευρωζώνη φοβάται τεχνική ύφεση,
  • Η δέσμευση της Αθήνας πως ο στόχος για έλλειμμα 2% φέτος είναι αδιαπραγμάτευτος, παρά την ανάγκη για έκτακτες δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
  • Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης σύμφωνα με παράγοντες στην αγορά και το ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται κάποια ισχυρή τάση αύξησης στα νέα κόκκινα δάνεια.

Το στοίχημα πάντως είναι μεγάλο καθώς στην παρούσα φάση οι προκλήσεις παραμένουν ισχυρές εν μέσω ενεργειακής κρίσης, συνεχιζόμενης πίεσης στο πανδημικό μέτωπο και εν αναμονή της οριστικοποίησης του νέου μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των ομολόγων του Νότου, με τους Γερμανούς να δημιουργούν ήδη προσκόμματα.

Πάντως χθες, Πέμπτη, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στην περιοχή του 3,5%, ενώ είχε «καλπάσει» και άνω του 4,5%  σχεδόν δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ιταλικό, παρά το ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Υποδηλώνοντας σε ένα βαθμό πως σε αυτή την κρίση δεν είναι η Ελλάδα που αντιμετωπίζεται ως ο πραγματικά,  μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που η Fitch στις 8 Ιουλίου και η Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου κάνουν το βήμα και αναβαθμίσουν την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, τότε τρεις στους τέσσερις οίκους θα είναι πλέον ευθυγραμμισμένοι, ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Θα χρειάζεται δηλαδή ένας μόλις οίκος από τους τρεις,  την S&P, τη Fitch ή την DBRS, να κάνει κάποια στιγμή το έξτρα μίλι και να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μετά από σχεδόν 12 χρόνια.

Να σημειωθεί επίσης πως μέχρι στιγμής η Scope Ratings δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ όταν η Κεντρική Τράπεζα αξιολογεί την επιλεξιμότητα των τίτλων. Φαίνεται ωστόσο πως και η Scope Ratings, ο πιο νεαρός οίκος, γερμανικής προέλευσης, πως μπαίνει σταδιακά σε τροχιά ένταξης στο Club των «επιλέξιμων» οίκων από την ΕΚΤ.

Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι από τη Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, τη Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η τελευταία για το έτος της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Αγωνία για αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή