ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προ Credit Suisse και SVB τα στοιχήματα στο παρασκήνιο έδιναν και έπαιρναν πως ο ξένος οίκος ίσως και να μας αναβάθμιζε σήμερα καθώς είναι ο μοναδικός που μας διατηρεί τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Με τις καταιγιστικές εξελίξεις όμως που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα τα πράγματα ζορίζουν και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μήνυμα που θα θελήσει να περάσει τελικά, σήμερα για την Ελλάδα, η «σκληρή» Moody’s.
Όπως σχολιάζουν ξένοι αλλά και εγχώριοι παράγοντες η Ελλάδα στην παρούσα φάση όντως δεν έχει καμία σχέση με το 2010, το 2015 ή /και το 2018.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ουσιαστική και τα μηνύματα που στέλνουν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι αποδεκτά από τις αγορές και την επενδυτική κοινότητα που έχει στηρίξει το growth story της ελληνικής οικονομίας.
Το ότι όμως η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας ενώ στην οικονομία επιμένουν ακόμη κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, κυρίως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, απόρροια προηγούμενων κρίσεων αλλά και η δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει στο κρίσιμο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, καθιστούν την οικονομία περισσότερο ευάλωτη σε περιόδους αποφυγής ρίσκου (risk aversion).
Υπό αυτό το πρίσμα τα μηνύματα ενός μεγάλου οίκου για την Ελλάδα, όπως η Moody’s σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία θα έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Ειδικά de εάν η κρίση επιμείνει αύριο και τις επόμενες μέρες πόσο δε εάν κλιμακωθεί…. «Αυτή τη φορά η κρίση δεν αφορά την Ελλάδα, δεν είναι η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο.
Όταν όμως μιλούμε για κρίσεις τέτοιου βεληνεκούς και για τόσο μεγάλα μεγέθη το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης, που όλοι απεύχονται, αναπόφευκτα μπορεί να επηρεάσει μικρότερα μεγέθη όπως είμαστε εμείς, ακόμη και εάν μιλάμε για σαφώς μικρότερη ένταση λόγω της βελτίωσης στην οικονομία» σχολιάζει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας όμως πως τα επίπεδα θωράκισης στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υψηλά.
Το μόνο βέβαιο είναι πως σήμερα αλλά και την επόμενη εβδομάδα θα κριθούν πολλά και για την κρίση συνολικά αλλά και για το εύρος που θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία και σε ποια επίπεδα.
Προς το παρόν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τα μηνύματα που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά χθες Πέμπτη καθώς οι αγορές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων σταθμίζοντας τα ρίσκα.
Το ιταλικό δεκαετές ομόλογο κινούνταν χθες στο 4,19% πολύ κοντά στο ελληνικό δεκαετές που ήταν στο 4,2% , παρά το ότι ως γνωστό η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.
Το γερμανικό διετές ομόλογο είδε την απόδοση του να ανεβαίνει στο 2,457% μετά την μεγάλη πτώση κατά σχεδόν 90 μονάδες βάσης από την προηγούμενη Πέμπτη (3,385%).
Το δεκαετές γερμανικό ανήλθε στο 2,18%.
Διαβάστε επίσης
Moody’s: Ισχυρά θεμελιώδη για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών