Λύσεις και μάλιστα σοβαρές θα πρέπει να αναζητηθούν ως προς τις εγγυητικές επιστολές τις οποίες χορηγούν οι τράπεζες προκειμένου οι εταιρίες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου αλλά ακόμη και σε κοινοτικά προγράμματα.
Εάν η εταιρία δεν είναι μεγάλη που σε αυτήν την περίπτωση τα καλύμματα υπολογίζονται διαφορετικά μέσα από τα συνολικά προγράμματα δανεισμού που έχει συνάψει η εταιρία με τις τράπεζες, προκειμένου να εκδοθεί μια εγγυητική επιστολή για εταιρίες μικρότερες έστω και υγιείς οι τράπεζες απαιτούν σε καλύμματα και μάλιστα σε μετρητά το 105% της αξίας της εγγυητικής επιστολής που αντιπροσωπεύει ποσοστό του έργου.
Με τις εγγυητικές επιστολές ενισχύεται η πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησής για ανάληψη έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εγγυητική επιστολή είναι ένα προϊόν παροχής πίστης που εκδίδεται από την τράπεζα κατόπιν αιτήματός της επιχείρησης και απευθύνεται σε κάποιον τρίτο (δικαιούχο). Εάν το πρόσωπο υπέρ του εγγυάται η τράπεζα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τον δικαιούχο της εγγυητικής επιστολής, το πιστωτικό ίδρυμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει μέχρι το εγγυημένο ποσό στον δικαιούχο.
Οι κυριότερες κατηγορίες εγγυητικών επιστολών, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, και τον κίνδυνο είναι:
-Συμμετοχής (Α’ κατηγορίας / χαμηλού κινδύνου).
-Καλής εκτέλεσης (Β’ κατηγορίας).
-Ανάληψης κρατήσεων (Γ’ κατηγορίας).
-Προκαταβολής (Γ’ κατηγορίας).
-Πληρωμής (Γ’ κατηγορίας).
Διάρκεια
Συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας εγγυητικές επιστολές εκδίδονται για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
Εξασφαλίσεις
Οι εγγυητικές επιστολές εκδίδονται αναφέρουν οι τράπεζες πως εκδίδονται με ή χωρίς εξασφάλιση στο πλαίσιο ορίου χρηματοδότησης σύμφωνα με την υφιστάμενη πιστωτική πολιτική.
Αυτό όμως δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επιπλέον πληρώνουν και ισχυρές προμήθειες για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μέσα από αυτές τις διαδικασίες σε ότι αφορά τις εγγυητικές επιστολές καθώς επιζητείται από τις επιχειρήσεις υπερβάλουσα ρευστότητα η οποία στην παρούσα φάση δεν υπάρχει.
Έτσι ένα σημαντικό κομμάτι επιχειρήσεων μπορεί να αποκλειστεί από τις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης όπως άλλωστε αποκλείεται από το ΕΣΠΑ στο οποίο επιζητείται ίδια συμμετοχή και δάνειο ενώ για το υπόλοιπο ποσό του ΕΣΠΑ αναζητείται και εγγυητική επιστολή. Παράλληλα μέσα στο έργο προστίθεται άλλο ένα 24% Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με αποτέλεσμα η ρευστότητα της επιχειρήσεις να περιορίζεται αισθητά.
Αυξάνονται, λοιπόν, οι φωνές που μιλούν πως το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί καθώς διαμορφώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.