• Οικονομία

    ΣΕΒ: Όλο το παρασκήνιο των εκλογών – Πώς «σάρωσε» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, το κλίμα πριν και μετά τις κάλπες

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος - Ιουλία Τσέτη

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Ιουλία Τσέτη


    Σε μια εκλογική διαδικασία, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σάρωσε στις εκλογές του ΣΕΒ, καταγράφοντας ποσοστό 76% έναντι 24% της Ιουλίας Τσέτη. Κέρδισε πάνω από δύο στις τρεις ψήφους των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του απόλυτου φαβορί.

    Είχε, άλλωστε, την απόλυτη στήριξη του λεγόμενου «ιερατείου» του Συνδέσμου και των οικογενειών Στασινόπουλου, Παπαλεξόπουλου, Κανελλόπουλου και Κυριακόπουλου.

    Η «σιδηρά κυρία» της φαρμακοβιομηχανίας, Ιουλία Τσέτη, έκανε έναν καλό αγώνα, γνώριζε από την αρχή ότι δεν είχε πολλές ελπίδες, αλλά προσπάθησε να διαμορφώσει μια δική της ατζέντα, η οποία, είναι αλήθεια, ότι συζητήθηκε εντόνως στην προεκλογική περίοδο.

    Το κλίμα, όπως μαθαίνει το mononews, στο Μέγαρο Μουσικής ήταν περίεργο. Πρωτόγνωρο για τον ΣΕΒ, ο οποίος έστησε κάλπες μετά από έναν και πλέον αιώνα. Ίσως γι’ αυτό υπήρχε μια σχετική παγωμάρα ή μια μεγάλη καθυστέρηση των τελικών αποτελεσμάτων.

    Ήταν, άλλωστε, και εντελώς διαφορετική αυτή η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Μυστικοπάθεια, χαμηλοί τόνοι, προσπάθεια να διαφανεί ένα στίγμα ενότητας, αλλά και υποσχέσεις ότι μια νέα εποχή ανατέλλει για τον ΣΕΒ.

    Όπως μαθαίνουμε, υπήρξαν ενστάσεις από την κα. Τσέτη κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, που καθυστέρησαν τις διαδικασίες, όμως, όλα κύλησαν ομαλά.

    Ο νικητής Σπύρος Θεοδωρόπουλος ήταν χαρούμενος, κυρίως για το υψηλό ποσοστό που πήρε και το οποίο θεωρεί ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του, στα πρόσωπα που θα είναι δίπλα του και στο σχέδιο που έχει στο μυαλό του για το νέο ΣΕΒ. Το στρατόπεδό του χαρακτήριζε αναμενόμενο και χωρίς εκπλήξεις το αποτέλεσμα.

    Μόλις ανακοινώθηκαν οι ψήφοι και τα ποσοστά, οι παριστάμενοι έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Θεοδωρόπουλο και να του ευχηθούν «καλοστέριωτος και καλή αρχή». Μαζί τους και η έτερη υποψήφια, Ιουλία Τσέτη, που έσπευσε να του σφίξει το χέρι και να του ευχηθεί συγχαρητήρια και καλή θητεία.

    Αμέσως μετά οι συνεργάτες του νέου προέδρου και εκείνος αποχώρησαν, όχι για να το γιορτάσουν κάπου όλοι μαζί – αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο – αλλά για τα σπίτια τους, ώστε να χαλαρώσουν, καθώς η μέρα ήταν μακριά, γεμάτη ένταση και κούραση.

    Πάντως, από τις πρώτες καταμετρήσεις διαφάνηκε η πορεία, που θα ακολουθούσε η κούρσα της διαδοχής. Όπως σας ενημέρωσε πρώτο το Mononews, με καταμετρημένες 200 ψήφους, ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε ποσοστό γύρω στο 66%.

    Έξω από την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΕΒ, υπήρχε αναβρασμός. Επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι μιλούσαν στα πηγαδάκια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες.

    Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και των δύο υποψηφίων για την προεδρία, της κας. Τσέτη και του κ. Θεοδωρόπουλου.

    Τι είπαν πριν από την ψηφοφορία

    Πηγές του mononews αναφέρουν ότι το κλίμα στην αίθουσα ήταν «παγωμένο».

    Ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τεράστια πρόκληση, που συνιστά το ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα πρώτων υλών, καθώς και στην έκθεση Ντράγκι, την οποία η νέα διοίκηση θα κληθεί να διαχειριστεί σε λίγες μέρες.

    Εντύπωση προκάλεσε αυτό που είπε για τις εκλογές, που, υπενθυμίζεται, έγιναν φέτος για πρώτη φορά.

    «Η παραφιλολογία, που αναπτύχθηκε εφέτος, με αφορμή τις εκλογές, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Στα 117 χρόνια που δεν είχαν γίνει εκλογές, αποφεύχθηκε να πολιτικοποιηθεί ο Σύνδεσμος και να ακολουθηθεί μια κακώς νοούμενη προσωπική φιλοδοξία», φέρεται να είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο υποψήφιους, κάνοντας λόγο για αντικειμενικότητα και για σεβασμό.

     

    Ράνια Αικατερινάρη

     

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε μια αρχηγική εμφάνιση, λένε οι ίδιες πηγές. Με την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του νικητή, μίλησε για το περιβάλλον ανταγωνισμού και για τη βιομηχανία στην Ευρώπη.

    Παράλληλα τόνισε ότι «η συμπερίληψη δεν έχει γίνει πράξη» και αναφέρθηκε στους λόγους, για τους οποίους έπρεπε να του δώσουν την ψήφο τους.

    Η κα. Τσέτη από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη για εξωστρέφεια. Εξήρε το προσωπικό του ΣΕΒ και μιλώντας για τις εκλογές επεσήμανε: «Δημιουργείται μία παρακαταθήκη για εμάς και για τους επόμενους επιχειρηματίες, που θα διεκδικήσουν συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ο δρόμος αυτός δεν άνοιξε μόνος του. Άνοιξε, επειδή ανέλαβα την ευθύνη, προκειμένου να λειτουργούμε πιο συμπεριληπτικά, πιο γρήγορα, πιο διασυνδετικά, με περισσότερη διαφάνεια στις αποφάσεις των συμβουλίων, για την προτεραιοποίηση της αναιμικής, σήμερα, βιομηχανίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι ενστάσεις και το ευ αγωνίζεσθαι

    Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας το απόγευμα προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς η κα. Τσέτη έκανε τρεις ενστάσεις, μία από τις οποίες αφορούσε στις εξουσιοδοτήσεις. Ωστόσο αμέσως μετά η διαδικασία προχώρησε κανονικά.

    Επιχειρηματίες, που παρέστησαν στο Μέγαρο Μουσικής και ψήφισαν, έλεγαν ότι «ο κόσμος των επιχειρήσεων θέλει μια ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου και να κλείσουν οι εκκρεμότητες, αλλά το τι θα βγάλει η κάλπη, είναι κάτι διαφορετικό».

    Πάντως, ακόμη κι αν όλα έδειχναν από νωρίς το αποτέλεσμα, αρκετοί ήταν εκείνοι, λένε οι πληροφορίες μας, που πλησίασαν την κα. Τσέτη μετά την ομιλία της, για να της πουν ότι άλλαξαν γνώμη και ότι θα την ψηφίσουν.

     

    Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean
    Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN

     

    Η ίδια η πρόεδρος του ΟΦΕΤ, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας κάθισε για λίγη ώρα στο café του Μεγάρου στο πρώτο επίπεδο, για να πιει έναν καφέ και να ξεκουραστεί. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, που της ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

    Εξάλλου στον ίδιο χώρο, δυο επίπεδα πιο κάτω, διεξαγόταν το 1st SFEE Summit, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία» και στο οποίο έδωσε δυναμικό παρών όλη η φαρμακοβιομηχανία, εγχώρια και πολυεθνικές.

    Η κα. Τσέτη, συνομιλώντας με το Mononews, είπε: «Αφήνουμε ένα αποτύπωμα ασχέτως αποτελέσματος. Βίωσα μεγάλη αναγνώριση και είμαι ευγνώμων. Το ευ αγωνίζεσθαι είναι το πιο σημαντικό. Να δούμε ποιες άλλες υποψηφιότητες θα προκύψουν. Άνοιξε ένας δρόμος για τη φαρμακοβιομηχανία την εγχώρια και όχι μόνο και προχωράμε».

    Κεντρικός ρόλος στη Ράνια Αικατερινάρη

    Στην εποχή Θεοδωρόπουλου στον Σύνδεσμο, κεντρικό ρόλο θα έχει η ικανότατη Ράνια Αικατερινάρη, η οποία θα προταθεί από το νέο πρόεδρο να αναλάβει τη θέση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής. Και είναι το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Θεοδωρόπουλου, για να διαχειριστεί τα καθημερινά θέματα του ΣΕΒ και να έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε κάθε ζήτημα, που ανήκει στην αρμοδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

    Σε κομβικό ρόλο και οι αντιπρόεδροι Ευτύχιος Βασιλάκης της Aegean, Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, αδερφή του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, καθώς και ο Μάρκος Βερέμης της Upsrtream, που θα είναι ο νέος ταμίας του ΣΕΒ.

     

    Ανδρέας Σιάμισιης
    Ανδρέας Σιάμισιης

     

    Έχουν, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι ψήφοι, που πήραν οι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο. Πέραν του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος ψηφίστηκε από 424 μέλη, και της Ιουλίας Τσέτη, που πήρε 133 ψήφους, ο ικανότατος επικεφαλής της Aegean, Ευ. Βασιλάκης, πήρε 431 ψήφους, η κα. Αικατερινάρη πήρε 405, ο κ. Σιάμισιης πήρε 365 ψήφους.

    Η κα. Παπαλεξοπούλου, νέα γραμματέας του ΣΕΒ, πήρε 485 σταυρούς, ενώ ο κ. Βερέμης 460.

    Αναφορικά με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, έχει ενδιαφέρον ποιοι είναι οι 14 επιχειρηματίες που εξελέγησαν και δείχνουν την επίδραση που έχουν μέσα στον ΣΕΒ, αλλά και τους κλάδους που εκπροσωπούνται σε αυτόν. Βλέπουμε εκπρόσωπο από τη Νέα Οικονομία, από το εμπόριο και από τα σούπερ μάρκετ, από τις κατασκευές, από τη φαρμακοβιομηχανία κτλ.

     

    Μάρκος Βερέμης

     

    Συγκεκριμένα εξελέγησαν ως απλά μέλη αλφαβητικά οι:

    Η Πέγκυ Αντωνάκου, επικεφαλής της Google στην Ελλάδα και είναι ένα δείγμα ότι ο ΣΕΒ στρέφεται και προς τη new economy.

    Ο εξαιρετικός manager της Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος πήρε 234 ψήφους

    Η ικανή Chief Operating Officer στην Coca-Cola HBC, Νάγια Καλογεράκη πήρε 256 ψήφους.

    Ο έμπειρος Ιωάννης Καραγιάννης, επικεφαλής της Olympia Group

    Ο Νικόλαος Καυκάς, της σημαντικής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών

    Ο Πάνος Κυριακόπουλος του Χρυσού Οδηγού

    Η ικανότατη Φίλιππα Μιχάλη της ΝΝ

    Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο εξαιρετικός «σουπερμακετάς» της METRO πήρε 304 ψήφους.

    Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ, ο πολύπειρος Γεώργιος Περιστέρης έλαβε 281 ψήφους.

    Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης της Accenture

    Ο Μενέλαος Τασόπουλος από την Παπουτσάνης πήρε 247 ψήφους

    Ο πολύπειρος Θεόδωρος Τρύφων της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας ELPEN πήρε 317 ψήφους.

    Ο Ευάγγελος Χρυσάφης, κορυφαίο στέλεχος της METLEN Energy & Metals / Μυτιληναίος, που παίρνει τη θέση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στον ΣΕΒ πήρε 223 σταυρούς

    Τέλος, ο πολύπειρος τραπεζίτης Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank πήρε 283.

    Δεν εξελέγησαν οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal, ο Κωνσταντίνος Νεμπής του ομίλου ΟΤΕ, κλπ.

    Οι προτεραιότητες Θεοδωρόπουλου

    Ο ικανότατος και έμπειρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε καταθέσει εδώ και καιρό την ατζέντα του ως προς τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει.

    Έχει μιλήσει για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με διαπραγμάτευση των εργοδοτών με τους εργαζόμενους, ώστε να έρθουν καλύτερες αμοιβές, απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, συνεχή εκπαίδευση, αλλά και πίεση προς την κυβέρνηση για στήριξη της βιομηχανίας, σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Όπως είπε, δεν μπορεί το 75% της ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση και το 25% από την παραγωγή.

    Ο νέος πρόεδρος έχει μιλήσει για την ανάγκη της άρσης των αντικειμένων για αδειοδοτήσεις και χωροταξίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδύσεις.

    Αποκαλυπτική η πρώτη δήλωσή του για το πώς θα κινηθεί:

    «Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και, πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαι ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

    Μια δήλωση που θέλει να δώσει έναν τόνο ενότητας, συνέχειας του έργου που έχει γίνει, αλλά και προσπάθειας, για να ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΕΒ: Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σαρωτική νίκη με ποσοστό 76% – Όλα τα ονόματα που εκλέγονται στο ΔΣ

    Κωστής Χατζηδάκης: «Μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 φορείς του Υπερταμείου

    Γιώργος Προκοπίου: Το μυστικό deal με τη Lamda, γιατί θα αγοράσει επιπλέον ποσοστό



    ΣΧΟΛΙΑ