ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 – Τέσσερις μελέτες αποκαλύπτουν την πορεία του το 2025
Την ανησυχία του για τον αποκλεισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (ιδίως των μικρομεσαίων) εξέφρασε στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Παράσχης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελών του ΣΕΤΕ που επικαλέστηκε ο κ. Παράσχης, το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις αγγίζει το 90%.
«Απαιτείται ένα σωστό μείγμα φοροαπαλλαγών, επιδοτούμενης χρηματοδότησης, αλλά και άμεσων ενισχύσεων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεγάλων, αλλά κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού τομέα», κάνοντας λόγο και για επανεξέταση φόρων, όπως ο ΦΠΑ.
«Όποια ποσά εισπράττονται από τα τέλη πρέπει να διοχετεύονται στην αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των προορισμών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η χρηματοδότηση των δαπανών για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν και θα εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.
Υπεύθυνος ο τουρισμός για την αύξηση των ενοικίων, για 4 στους 10 πολίτες
Πάντως, για τους πολίτες μία από τις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού είναι η υπερδόμηση. Σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople για το ΣΕΤΕ ανάμεσα σε 1.314 συμμετέχοντες, το 40,5% βλέπει ως τη βασική αρνητική επίπτωση την αύξηση των ενοικίων και ακολουθεί η αύξηση των τιμών (37,3%), η οικονομική εξάρτηση από έναν τομέα (22,2%), η περιβαλλοντική επιβάρυνση (21%), αλλά και η υπερδόμηση (18,4%). Το εύρημα αυτό συνδέεται επίσης με το ότι 4 στους 10 εκτιμούν ότι ο τουρισμός επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον, εξ’ ου και 9 στους 10 θεωρούν σημαντικό να ενσωματωθεί η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος στο τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας. Για παραπάνω από 3 στους 4, συγκεκριμένα για το 72,5% η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζήτημα υπερτουρισμού.
Παράδοξο, πάντως, είναι πως επίσης οι 3 στους 4 (το 67%) δεν παρατηρεί φαινόμενα υπερτουρισμού στην περιοχή που κατοικεί. Στην αντίληψη των πολιτών, ο υπερτουρισμός αποτελεί μια τοπική αλλά υπαρκτή πρόκληση με εντοπισμένα προβλήματα σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αν και οι συμμετέχοντες στην έρευνα δε θεώρησαν το μέτρο γενικευμένο, εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα.
Στα υπόλοιπα ευρήματα, ο τουρισμός είναι για το 36,8% ο κλάδος που μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Για το 67,3% η άποψη για την επίδραση του τουρισμού είναι θετική και για το 14,2% αρνητική. Παραπάνω από ένας στους 1 (το 52,4%) πιστεύει ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί και ένας στους 4 (27%) ότι θα μείνει σταθερός. Η σημαντικότερη θετική επίπτωση του τουρισμού στην Ελλάδα είναι για το 42,4% η δημιουργία θέσεων εργασίας και για το 38,6% η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του τουρισμού, βάσει των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ τα έσοδα σε ονομαστικές τιμές υπολείπονται μεν του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, αλλά και αυτά ήταν υψηλότερα του 2023 κατά 4,1%. Οι τουριστικές επενδύσεις έφτασαν το 2023 τα 5,1 δισ. ευρώ, η άμεση συμβολή αφορά στο 13% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση φτάνει το 30% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 63,8% του ισοζυγίου αγαθών. Αναφορικά με την αγορά εργασίας, στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ