«Μετά την τελευταία μας συνάντηση στο γραφείο σας με αφορμή άρθρο του Α Αντιπροέδρου του ΣΕΠΕΥ Ηρακλή Ρούπα για το Χρηματιστήριο στο «Πρώτο Θέμα», επανερχόμαστε ζητώντας συνάντηση μετά του κυρίου Γ. Πολυχρονίου ως εκπροσώπων του ΣΕΠΕΥ, προκειμένου να σας εκθέσουμε τους λόγους των διαφωνιών του Συνδέσμου μας με το σχέδιο αναμόρφωσης του Συνεγγυητικού, όπως αυτό φαίνεται να οριστικοποιείται κατόπιν της τελευταίας ενημέρωσής μας» αναφέρει σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Αναλυτικά η επιστολή

Εκτιμούμε δυστυχώς, πως σύμφωνα με το υφιστάμενο τελικό σχέδιο – παρά τις συνεχείς διαφωνίες μας –  η μη παρουσία στο ΔΣ του Συνεγγυητικού των εταιριών ενός κλάδου που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των (μη μελών ΧΑ) ΑΕΠΕΥ,  καθώς και το σύνολο των ΑΕΕΔ ( ένα σύνολο περί τις 35 εταιρίες), το 30% περίπου του τζίρου των μικρών επενδυτών (retail), συμμετέχει δε με ποσό που αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ στο τμήμα των μετρητών του Συνεγγυητικού, κινδυνεύει να αναδείξει την από πλευράς του Υπουργείου αποδοχή μίας πολιτικής απαξίωσης των μικρών εταιριών του κλάδου. Κατ΄ επέκταση, της έμμεσης προώθησης πλαισίου ελλιπούς προστασίας και ενημέρωσης των μικρών επενδυτών. Πολιτική που είμαι σίγουρος πως δεν ενστερνίζεσθε.

Η διαχρονική μέχρι σήμερα δυσλειτουργία του Συνεγγυητικού οφειλόταν κατά την εκτίμησή μας –  μετά από τρία χρόνια παρουσίας μας στο ΔΣ – στην αδυναμία πλουραλιστικής εκπροσώπησης όλων των φορέων της αγοράς, ανυπαρξίας διαδικασιών, καθώς και ανεξάρτητου ελέγχου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σύνθεσης του ΔΣ ως ΣΕΠΕΥ η οποία εμφανώς αγνοείται. Επίσης υποβάλαμε πρόταση αναφορικά με τις εισφορές, σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων προτείναμε να θεσπιστεί τέλος υπέρ ΤΕΚΕ-Συνεγγυτικού ύψους 0,02%  επί των πινακιδίων πωλήσεων μετοχών,με ταυτόχρονη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων στο 0,18%(ούτως ώστε να προκύπτει το ίδιο αποτέλεσμα του 0,20% αθροιστικά), πρόταση η οποία ούτε καν ήρθε προς ψήφιση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Δυστυχώς, η πρόταση που μας έχει σταλεί ως τελικό κείμενο δεν αλλάζει κανένα στοιχείο από εκείνα που προκάλεσαν και προκαλούν τις διαχρονικές δυσλειτουργίες. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείναμε κάθε ειδική μορφή εταιριών να αναδεικνύει τον δικό της εκπρόσωπο στο ΔΣ. Οι εταιρίες ΑΕΠΕΥ (μη μέλη του ΧΑ), καθώς και οι ΑΕΕΔ, αποτελούν αυτοτελές σκέλος της αγοράς μη έχων καμία σχέση με τις εταιρίες εκείνες – επίσης μη μέλη του ΧΑ – που ασκούν επενδυτική δραστηριότητα ως Θεσμικοί Επενδυτές (Αμοιβαία κεφάλαια κλπ).

Κατά συνέπεια, η πρόταση ως παρουσιάζεται εκ των πραγμάτων θα αφαιρέσει την εκπροσώπηση από έναν εκ των παραπάνω φορέων. Γεγονός που αναδεικνύει μία μορφή διοίκησης του Συνεγγυητικού μη αντιπροσωπευτικής. Εγκυμονούσης δε σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας εφάμιλλα εκείνων του παρελθόντος.

Αναδεικνύεται κατά τον τρόπο αυτό η αδυναμία αλλαγής του πνεύματος λειτουργίας του κορυφαίου αυτού «Φορέα Εγγυοδοσίας». Ενός πνεύματος που εξαιρεί έμμεσα ακόμα και την αναγκαία διασφαλισμένη εκπροσώπηση των «τραπεζικών χρηματιστηριακών», η συμμετοχή των οποίων αντιπροσωπεύει το 60% περίπου των κεφαλαίων του Συνεγγυητικού και αποτελεί έναν εκ των αναγκαίων πυλώνων ενίσχυσης της ισορροπίας και φερεγγυότητας
στην λειτουργία του φορέα.

Η νέα δομή υπολογισμού της συμμετοχής των εταιριών – δίνοντας υπερεξουσίες σε ένα ΔΣ που δεν θα έχει εκ των πραγμάτων την επάρκεια αποφάσεων – αναδεικνύει ακόμα μία στρεβλή κυοφορούμενη παθογένεια που κινδυνεύει να χαρακτηρίσει εκ νέου το «Νέο Συνεγγυητικό» ως έναν ημιθεσμικό πεδίο μικροδιαχείρισης «επιχειρηματικών» συμφερόντων των χρηματιστηριακών μελών του ΧΑ. Γεγονός που έχει αναδειχθεί άλλωστε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο με βάση την πρόσφατη επιστολή της ΕΛΤΕ ως προς τον τρόπο χειρισμού των ακινήτων του Φορέα.

Άλλωστε, οι ενέργειες τόσο του Προέδρου του ΣΕΠΕΥ, όσο και οι δικές μου, κατά την διάρκεια της θητείας μας στο ΔΣ του Συνεγγυητικού, έθεσαν τις βάσεις για την ανάδειξη των ουσιαστικών προβλημάτων δυσλειτουργίας και ιστορικά κακής διακυβέρνησης του Συνεγγυητικού. Μία διακυβέρνηση από τις ΑΧΕ (μέλη του ΧΑ) στο πλαίσιο της οποίας όχι μόνον αναδείχθηκαν στρεβλότητες, αλλά επιπρόσθετα έδρασε αδύναμα ως ελάχιστο ανάχωμα σε κυοφορούμενες προβληματικές καταστάσεις, όπως στην περίπτωση του Folli Follie.

Τέλος διερωτώμεθα ως προς τον λόγο της εμφανούς έμμεσης υποβάθμισης του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως αυτός διαφαίνεται από την πρόταση νόμου κατά την οποία ως μέλος του ΔΣ του Συνεγγυητικού θα ορίζεται ένας εκ των Αντιπροέδρων της Εποπτικής Αρχής. Θεωρούμε πως το θέμα της εκπροσώπησης του Φορέα αυτού θα πρέπει να είναι προϊόν εσωτερικής διαδικασίας της ίδιας της Εποπτικής Αρχής, αναδεικνύοντας κατά τον τρόπο αυτό τον ουσιαστικό της ρόλο. Τυχόν παραλληλισμός με την λειτουργία του ΤΕΚΕ ως προς το θέμα αυτό μόνον ατυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Συνοψίζοντας, μη αντιλαμβανόμενοι τους λόγους για τους οποίους εμφανώς – κατά την άποψή μας -μεθοδεύεται η μη παρουσία εκπροσώπων των «μικρών» εταιριών του κλάδου στην διοίκηση του Συνεγγυητικού, με την ταυτόχρονη ανάδειξη υπερεξουσιών διαχείρισης σε ένα ΔΣ η σύνθεση του οποίου δεν θα έχει την δυνατότητα λήψης εξειδικευμένων αποφάσεων,  θα παρακαλούσαμε όπως έχουμε την δυνατότητα συνομιλίας – είτε δια ζώσης είτε με τεχνικά μέσα –  προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας και τους λόγους της πλήρους διαφωνίας μας με το πνεύμα του υπό συζήτηση σχεδίου Νόμου για το Συνεγγυητικό.

Μετά τιμής,
Για το ΣΕΠΕΥ

Ο Πρόεδρος Γιάννης Πολυχρονίου

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ηρακλής Ρούπας