Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν μια ανοικτή συζήτηση για τα λεγόμενα «κορονομόλογα» ως εργαλεία για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Όπως ανέφερε, οι υπουργοί οικονομικών δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση. «Θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος» είπε, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός.
Ο Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μιας εκ των εννέα χωρών που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν «κορονομόλογα». Όμως ο ρόλος του ως επικεφαλής του Eurogroup του δίνει επίσης την εξουσία να διαμορφώσει την ατζέντα των συνεδριάσεων του γκρουπ. Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης κοινού κορονομολόγου, και θεωρούν πως πιο κατάλληλο εργαλείο είναι ο ESM.
Σε σχέση με τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, «τα μέσα του ESM συνδέονται με τις συνθήκες» αλλά το Ταμείο είναι έτοιμο να αποδεσμεύσει τα πιστωτικά του κονδύλια από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους. «Δεν θα είχε νόημα, παρατηρεί ο Πορτογάλος οικονομολόγος, να συνδυάσει την υποστήριξη της πανδημικής κρίσης με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης ή μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».
«Ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση», είπε.