Κάθε ενδεχόμενο βάζει επι τάπητος το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς πέραν από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία, καλείται να αντιμετωπίσει και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, για τον οποίον στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνται καθημερινά σειρά συσκέψεων, στις οποίες αναλύεται κάθε πιθανό (ή και απίθανο) σενάριο στην Ουκρανία.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως στο τραπέζι έχει ήδη βρεθεί το σενάριο πολέμου στην Ουκρανία, με βάση το οποίο η χώρα μας δεν θα αποφύγει τις οικονομικές επιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων:

  • Θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στα καύσιμα, αλλά και σε προϊόντα
  • Ενδεχόμενη μείωση των τουριστικών αφίξεων τη φετινή τουριστική σεζόν και
  • Μειωμένη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (για το 2022 έχει υπολογιστεί ανάπτυξη της τάξεως του 4,5%).

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι επιπτώσεις, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως για κάθε 10 ευρώ αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, το κόστος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κάνεις ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά τέσσερις ή πέντε φορές.

Αναθεωρείται ο προϋπολογισμός

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ισχυρής αβεβαιότητας, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς από την ημέρα που καταρτίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, έχουν αλλάξει σχεδόν όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Στα θετικά, η ανάπτυξη φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» για πάνω από το επίπεδο του 8,5% (αντί του 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός). Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με φόντο το κύμα της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού. «Κλειδί» για το «λίφτινγκ» θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου για το ΑΕΠ του 2021, ενώ στο πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει η κυβέρνηση προς την Κομισιόν μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο, θα υπάρξουν καινούργια μακροοικονομικά σενάρια για τον πληθωρισμό, τις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη βάση υπολογισμού του ΑΕΠ για το 2022.

Αυτά τα στοιχεία άλλωστε, θα δώσουν και το σήμα για τη διανομή ενός επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά για να επουλώσουν το κύμα της ακρίβειας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η υψηλότερη ανάπτυξη του 2021.

Αλλάζει το μάκρο σενάριο για τον πληθωρισμό

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο, πως λόγω των υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να βάλει «χέρι» και στα κονδύλια του προϋπολογισμού για να επιδοτήσει τις τεράστιες αυξήσεις.

Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις, κυρίως στο μέτωπο της ενέργειας, οδηγούν νομοτελειακά και στην αλλαγή των στόχων για τον πληθωρισμό, με το Υπουργείο Οικονομικών να αλλάζει και το μακροοικονομικό σενάριο.

Υπενθυμίζεται πως για φέτος η εκτίμηση του προϋπολογισμού κάνει λόγο για πληθωρισμό 0,8%, ενώ η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις μιλά για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,5%. Ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως επίκειται αλλαγή αυτού του στόχου, κοντά στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίστοιχη αναθεώρηση και για τον πληθωρισμό του 2021. Η εκτίμηση για συνολικό πληθωρισμό έτους στο 0,6% μάλλον είναι παρωχημένη και θα προβλεφθεί διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή κοντά στο 1,2%.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» και ένα θετικό σενάριο, με βάση την πορεία του φετινού τουρισμού. Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η αποκλιμάκωση των τιμών σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τα έσοδα της φετινής τουριστικής σεζόν δεν αποκλείεται να αγγίζουν και εκείνα του 2019, που αποτελεί έτος – ρεκόρ για τη χώρα μας. Επισήμως, στον προϋπολογισμό υπάρχει εκτίμηση για την είσπραξη του 80% -85% των εσόδων του 2019.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Πληροφορίες για όλα τα οχήματα με ένα «κλικ» στο «Open Car»

Οριακό πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Μείωση στα φορολογικά έσοδα

Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Αύξηση στο φυσικό αέριο 154,8% και στο ηλεκτρικό 56%