ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιβάρυνση της τάξης του 200% φέρνει για τα ξενοδοχεία η αύξηση του τέλους διαμονής κατά την μετεξέλιξή του σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η επιβολή του «πράσινου τέλους» θα πλήξει περισσότερο το 25% των ξενοδοχείων με τη χαμηλότερη τιμή, όπου η επιβάρυνση φτάνει έως 11%
Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, ενός και δύο αστέρων, όπου ο φόρος που θα καταβάλλεται θα φτάνει στα 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και θα είναι αυξημένος κατά 200% και ακολουθούν τα πεντάστερα, που καλούνται να καταβάλλουν 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση από 4 ευρώ και επιβαρύνονται κατά 150%. Στα τετράστερα η αντίστοιχη αύξηση φτάνει στο 133%, ενώ ακριβώς διπλάσια είναι η επιβάρυνση για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η μεγαλύτερη αύξηση προκύπτει για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατά τη λειτουργία τους το Μάρτιο, οπότε η επιβάρυνση φτάνει το 9% βάσει τιμής 110 ευρώ. Αυτό, την ώρα που το ΙΤΕΠ καταγράφει εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής πώλησης δωματίου κατά 13%.
Θυμίζουμε πως το φορολογικό νομοσχέδιο ορίζει πως για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, το τέλος θα επιβάλλεται ολόκληρο και το διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, μειωμένο, ενώ επεκτείνεται σε επαύλεις και βίλες (άνω των 80 τ.μ.) οι ένοικοι των οποίων θα καταβάλλουν το ανώτατο ποσό, δηλαδή 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση την περίοδο αιχμής.
Όπως ήταν επόμενο, η επιβολή του αυξημένου τέλους προκάλεσε τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, που εκφράστηκαν και από τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΞΕΕ.
Μέσω σχολίου που υπέβαλε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και με επιστολή προς το επιτελείο του υπουργείο Οικονομικών, τον Κωστή Χατζηδάκη, το Θάνο Πετραλιά, το Χάρη Θεοχάρη και την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων διαμαρτύρεται και για το γεγονός πως στη διάταξη δεν γίνεται λόγος για ανταποδοτικότητα του νέου τέλους. Σύμφωνα με την επιστολή της ΠΟΞ, την οποία υπογράφει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Γιάννης Χατζής, η επιβολή του πράσινου τέλους «δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή, τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας, όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την εποχικότητα». Η επιβάρυνση είναι αυξημένη στις περιπτώσεις ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας με χαμηλότερες τιμές εκμίσθωσης δωματίων και σε περιόδους που η τουριστική κίνηση είναι περιορισμένη και άρα οι τιμές εκμίσθωσης των δωματίων μειωμένες, κάτι που «μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος και αποβαίνει σε βάρος της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου».
Αναπλήρωση από τη φορολόγηση του Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να εξαντλείται στα 136 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττονταν ετησίως από τον φόρο διαμονής, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορούσε να προκύψει από την αύξηση της συμμετοχής στο συγκεκριμένο τέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, από όπου πραγματοποιούνται περίπου 28,6 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως.
Απογοητευμένος, όμως, είναι ο κλάδος και για τις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο για τη φορολογία των Airbnb, οι οποίες κατά την ΠΟΞ, «όχι μόνο έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά υπολείπονται κατά πολύ ακόμα και του αρχικού νομοθετικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 2016».
Εν ολίγοις, η ΠΟΞ προτείνει
- ο ΦΠΑ να εφαρμόζεται από το πρώτο ακίνητο (κι όχι από το τρίτο),
- η ανώτατη διάρκεια της μίσθωσης να περιοριστεί στις 30 ημέρες (από 60 που ορίζει το νομοσχέδιο),
- η μίσθωση εκάστου ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων η μίσθωση εκάστου ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος,
- σε περίπτωση που εντός του καταλύματος διεξάγεται οποιασδήποτε μορφής παροχή υπηρεσιών, τότε το ακίνητο θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα πρέπει να διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων, ειδάλλως να σφραγίζεται
- σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση,
- να οριστεί ρητά πως ελέγχους στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα μπορούν να πραγματοποιούν και το ΣΕΠΕ και ο ΕΦΚΑ.
Τέλος, οι ξενοδόχοι προτείνουν να παρέχεται το δικαίωμα στους δήμους να ορίζουν το μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ανά δημοτικό διαμέρισμα.
Διαβάστε επίσης
Στη Marriott ένα στα πέντε επώνυμα ξενοδοχεία της χώρας – Ποια ελληνική αλυσίδα ακολουθεί
Airbnb: Αύξηση σε έσοδα και κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, απογοήτευση για τις προβλέψεις για το τέταρτο
Ποιοι ξενοδόχοι δίνουν μάχη για την επικράτηση… κάτω από την Ακρόπολη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσή Βαρδινογιάννη-Νικόλαος Ντε Γκρες: Φήμες για γρήγορο γάμο
- ΥΠΕΝ: Διαθέσιμη η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων
- Πάπας Φραγκίσκος σε Τραμπ: Στις Ηνωμένες Πολιτείες ας μην αφεθούν περιθώρια για αποκλεισμούς
- AΧΙΑ για ΔΕΗ: Μία από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις στο ΧΑΑ