ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές, που πλέον κινείται στα ιστορικά χαμηλά του 0,932%, τη στιγμή που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει καταγραφεί ως τιμή αναφοράς η απόδοση 1,13%.
Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα για τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν το 2021, αφού, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών αποκτά και ρόλο… market maker, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ΕΔ στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού».
Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει να μην πειραχτούν τα ταμειακά διαθέσιμα, που σήμερα ξεπερνούν τα 37 δισ. ευρώ, η πανδημία ήδη έχει περάσει στη δεύτερη φάση της, ενώ ο χειμώνας βρίσκεται ακόμα μπροστά. Δηλαδή οι όποιες παρεμβάσεις ακολουθήσουν να μην πιέσουν το μαξιλάρι ρευστότητας κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση και για το 2021 δεν σκοπεύει να «τραβήξει» από τις αγορές περισσότερα από 10-11 δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται στο προσχέδιο, «δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ΕΔ, των αναμενομένων αυξημένων εκταμιεύσεων προς το ΕΔ από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2021, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2020. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης».
Τέλος, το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με το ανεξόφλητο πλέον στα 13 δισ. ευρώ, όπως αποτυπώνεται στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων, εξακολουθεί να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσκαιρη άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στις τελευταίες δημοπρασίες αυτό διαμορφώθηκε στο -0,16% για τα τρίμηνα, στο -0,10% για τα εξάμηνα και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, 0,0%, για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, γεγονός που οφείλεται στη διεθνή πτωτική πορεία των επιτοκίων, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο PEPP (το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) και τις επιτυχημένες εξόδους της χώρας στις αγορές κεφαλαίων τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει από σήμερα στα τιμολόγια – Οι ώρες για το διζωνικό τιμολόγιο
- ΕΛ.ΑΣ.: Νέος Αττικάρχης ο υποστράτηγος Θανάσης Καμπράς
- Καιρός: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις ή καταιγίδες κατά τόπους
- Νετανιάχου: Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση πυρός και ομήρους – Αύριο η έγκρισή της από το Ισραήλ