Ξεκινάνε από αύριο, 1η Ιουλίου οι «ευέλικτες αγορές ομολόγων», με την EKT να αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πιέσεις στα ομόλογα του Νότου, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού. Οι αποδόσεις των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν ήδη υποχωρήσει εν αναμονή της εφαρμογής του νέου ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει με την λήξη ενός ομολόγου, να είναι δυνατή η αγορά ενός ομολόγου άλλης χώρας. Γι’ αυτό το λόγο έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες, με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες.

1

Η μία κατηγορία, στην οποία βρίσκονται Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα είναι ο αποδέκτης των εσόδων από τη λήξη ομολόγων άλλων χωρών, των «δωρητών», όπως τους χαρακτηρίζει το Reuters.

Οι «δωρητές», είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία χωρών, οι «ουδέτερες».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας πριν δύο ημέρες σε συνέδριο στην Πορτογαλία, ανέφερε ότι «αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου.

Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα αντικαταστήσει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια με την επικεφαλής της ΕΚΤ να το περιγράφει ως «αποτελεσματικό, αλλά και αναλογικό, με επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη – μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί στο 4,7%, ενώ σήμερα, Πέμπτη έχει υποχωρήσει στο 3,6%. Αντιστοίχως η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς μειώθηκε στο 3,37%, του Πορτογαλικού στο 2,43% και του Ισπανικού στο 2,44%.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3,2% το 2022 – Βλέπει πληθωρισμό στο 7,6%

Πού το πάνε Fed και ΕΚΤ με τα επιτόκια; Συνεχείς αυξήσεις υπό τον φόβο ύφεσης