ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν οι επενδύσεις των πρώτων κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), από τις ασφαλιστικές εισφορές όσων εισέλθουν στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο του 2022 και θα διαχωρίζονται πλέον στον ατομικό κουμπαρά του καθενός.
Οι νέες επικουρικές συντάξεις θα είναι αυξημένες από 43 έως 68% στην πλήρη εξέλιξη του ταμείου, ενώ την περίοδο 2022-2070 η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων θα φτάσει το 1% με κεφάλαια που θα επενδυθούν από το νέο επικουρικό ταμείο, τα οποία θα διαμορφωθούν ίσα με το 31% του ΑΕΠ στο τέλος του 2070.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του πρώτου εξαμήνου θα κληθούν και οι εργαζόμενοι έως 35 ετών, αλλά και όσοι δεν καταβάλουν μέχρι σήμερα εισφορές για επικουρική ασφάλιση να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ ή εάν θα παραμείνουν στο υφιστάμενο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το δεύτερο εξάμηνο να έχει ολοκληρωθεί και οι ένταξη τυχόν «παλιών» ασφαλισμένων στο νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης έχει τέσσερις στόχους:
(α) την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης,
(β) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους,
(γ) την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας
(δ) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών αντικινήτρων για αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία.
Η σύσταση του Τ.Ε.Κ.Α.
Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή έχει ήδη συσταθεί και εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η οργάνωση και η λειτουργία του ταμείου μέχρι τον ορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ σε περίπου έναν χρόνο. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου προσλήψεων, ενώ με βάση το νόμο ο διευθύνοντας σύμβουλος θα προταθεί από το πρώτο Δ.Σ. στον υπουργό Εργασίας, αφού βέβαια η προσωρινή διοίκηση έχει κάνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.
Σε αυτό το διάστημα, υπό τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η προσωρινή επιτροπή θα επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος του ταμείου, τον κανονισμό επενδύσεων κεφαλαίων, αλλά και όλες οι απαιτούμενες διεργασίες για την λειτουργία του ταμείου, όπως εξεύρεση γραφείων, απόκτηση εξοπλισμού, λογισμικό για τη δημιουργία των ατομικών μερίδων των ασφαλισμένων κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά το ταμείο θα στελεχωθεί με 30-40 άτομα και σταδιακά το προσωπικό στην πλήρη λειτουργία του θα φτάσει τα 100 άτομα. Οι υπάλληλοι του θα προέρχονται από τον e-ΕΦΚΑ, αλλά και από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, εφόσον διαθέτουν εξιδεικευμένες γνώσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΚΑ.
Την προσωρινή διοικούσα επιτροπή απαρτίζουν στελέχη από την επενδυτική και ασφαλιστική αγορά, έγκριτοι νομικοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης με ιδιαίτερες γνώσεις στα πληροφοριακά συστήματα, γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Κ.Α. ως μεταβατικού οργάνου διοίκησης του Ταμείου, είναι τα εξής:
- Καρασιώτου Παυλίνα, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία είναι η πρόεδρος του νέου επικουρικού ταμείου.
- Βαρβέρης Αλέξανδρος, Υποδιοικητής του e – ΕΦΚΑ, ως μέλος.
- Μαυρόκωστα Ολυμπία, μέλος του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως μέλος.
- Ξυλάκη Παναγιώτα, δικηγόρος, ως μέλος.
- Στρατόπουλος Γεώργιος, χρηματοοικονομικός αναλυτής, ως μέλος.
- Κοντογιώργης Διονύσιος, με εξειδίκευση στα υπολογιστικά συστήματα και στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ως μέλος.
- Αναστάσιος Παγώνης με εξειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, ως μέλος.
Η θητεία της Προέδρου και των μελών της προσωρινής Επιτροπής στο ΤΕΚΑ λήγει με το διορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2022.
Διαχωρισμός εισφορών
Η υπαγωγή των ασφαλισμένων στο νέο ταμείο και οι εισφορές θα ακολουθήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο της επικουρικής, ενώ και οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) θα παραμείνουν ως ο μοναδικός τρόπος δήλωσης για την ασφάλιση των εργαζομένων.
Όποιος εντάσσεται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από 1.1.2022 αυτόματα οι ασφαλιστικές του εισφορές για την επικουρική του ασφάλιση θα διαχωρίζονται και θα πιστώνονται στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν το πόσο των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ατομικό τους κουμπαρά για πρώτη φορά τον Απρίλιο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή και πληρωμή των ΑΠΔ Ιανουαρίου από τους εργοδότες και θα έχει γίνει ο έλεγχος δηλωθεισών – καταβληθεισών εισφορών.
Στη συνέχεια τον Μάιο, οι πρώτοι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες θα λάβουν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα για την ασφάλισή τους. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο ιστότοπος του νέου ταμείου, ο οποίος ήδη είναι σε φάση σχεδιασμού.
Αμέσως μετά οι ασφαλισμένοι έχοντας τη σωστή ενημέρωση από την διοίκηση του ταμείου θα μπορούν επιλέξουν τον τρόπο επένδυσης του αποθεματικού τους.
Η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό 650 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης φτάνει τα 153 ευρώ σήμερα. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη θα ανέλθει στα 219 ευρώ, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Διαβάστε επίσης