Στο 26,07 έναντι του δολαρίου κατρακύλησε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, με τις κρατικές τράπεζες να παρεμβαίνουν ακόμα μία φορά για να συγκρατήσουν την ελεύθερη πτώση της.

Μόνο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg 1 δις δολάρια κατευθύνθηκε στην τεχνητή σταθεροποίηση του νομίσματος, το οποίο μέσα στην ημέρα υποτιμήθηκε κατά 0,4% με πτωτικές τάσεις.

1

Στην Τουρκία, πριν τις εκλογές, η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων  για να στηρίξει τη λίρα, την ώρα η οικονομία της χώρας πάλευε με πληθωρισμό άνω του 40%. Ειδικότερα έδωσε πάνω από 75 δισεκατομμύρια έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τη διάσωση της τουρκικής λίρας.

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν, αν και έδειξε σημάδια στροφής από τις ανορθόδοξες πολιτικές του Τούρκου Προέδρου που οδήγησαν σε δίνη την οικονομία της χώρας, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους επενδυτές ότι η Τουρκία –και ιδίως ο Ερντογάν, πολέμιος της νομισματικής σύσφιξης- είναι αποφασισμένη να μπει σε ένα πρόγραμμα περικοπών και υψηλών επιτοκίων.

Πριν λίγες ημέρες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απογοήτευσε καθώς προχώρησε σε μία ιδιαίτερα μετριοπαθή κίνηση αύξησης των επιτοκίων, με τις επόμενες κινήσεις να αμφισβητούνται από τις επενδυτές. Η αύξηση από 8,5% σε 15% των επιτοκίων, ήταν πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών, μιας και η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει έναν καλπάζοντα πληθωρισμό που ξεπερνάει το 40%.

Σε αυτό το κλίμα, και παρά την επιλογή «φιλικών» προς την αγορά υπουργών και επικεφαλής στο οικονομικό επιτελείο, η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 28% φέτος.

Αν και το νέο επιτελείο είχε δώσει τα πρώρα δείγματα μεταστροφής με το να σταματήσει τις παρεμβάσεις για την τεχνητή στήριξη του νομίσματος, η παρατεταμένη κατρακύλα της λίρας, έχει οδηγήσει σε αρκετές παρεμβάσεις κατά τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την επανεκλογή του

Μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 15%

S&P Global: Βελτίωση της απόδοσης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούνιο