• Οικονομία

    Σε υψηλό επτά εβδομάδων «σκαρφάλωσε» ο δείκτης φόβου της Wall Street

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε υψηλό επτά εβδομάδων «σκαρφάλωσε» την Δευτέρα ο «δείκτης φόβου» της Wall Street (δείκτης μεταβλητότητας VIX του CBOE), λόγω του αυξανόμενου κινδύνου πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Συγκεκριμένα ο δείκτης μεταβλητότητας, ή VIX, σημείωσε άλμα 7,4 μονάδων στις 27,46, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουλίου. Στο αντίστοιχο της Ευρώπης, ο δείκτης μεταβλητότητας STOXX 50 του ευρώ ( V2TX), σημείωσε άλμα 2,7 μονάδων έως και 29,606, το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου.

    Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια όσο ψηλά χρειάζεται για να περιορίσει την ανάπτυξη και να τα διατηρήσει εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα».

    Εν τω μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει τις οικονομίες στην ύφεση.

    Η αύξηση της μεταβλητότητας ήρθε καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο κατρακύλησαν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί 1,0% σε χαμηλό άνω του ενός μηνός.

    Πτώση παρουσιάζουν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street, καθώς «χάνουν» από 0,8% έως 1,2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα ύψη το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας – Αύξηση 143,7% σε σχέση με το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ