Με τις αγορές στην Ευρώπη να σταθεροποιούνται ύστερα από ένα εξαντλητικό sell off την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των ευρωεκλογών στη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί αλλά… δεν επεμβαίνει στην αναταραχή των χρηματιστηριακών δεικτών.

Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, η ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης στο παρατεταμένο ξεπούλημα της Γαλλίας. Άποψη που εξέφρασε και ο οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν, νωρίτερα τη Δευτέρα κάνοντας λόγο για διόρθωση.

Η ανησυχία για τις αγορές

Πιο προσεχτική εμφανίστηκε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία λίγο αργότερα δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Με τη Γαλλία να έχει χάσει πάνω από 258 δισ. δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών της, η Λαγκάρντ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Προσέχουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτό», ανέφερε.

Μετά από μία σκληρή εβδομάδα για τα ομόλογα και τις μετοχές, οι αγορές στη Γαλλία σταθεροποιήθηκαν στη Δευτέρα, καθώς η Μαρί Λεπέν ανέφερε σε δηλώσεις της ότι θα συνεργαστεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εφόσον επικρατήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Η ΕΚΤ βρέθηκε στο επίκεντρο την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω αναταραχής στις ευρωαγορές. Το Bloomberg μετέδωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας, με τον Λέιν να αναφέρεται τη Δευτέρα στο έκτακτο εργαλείο της κεντρικής τράπεζας που είχε αναπτύξει προληπτικά πριν περίπου ένα χρόνο για τις αγορές ομολόγων.

«Είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια περίπτωση όπου ο πανικός στην αγορά και η  έλλειψη ρευστότητας ή έστω το συναίσθημα να διαταράσσουν τη νομισματική μας πολιτική».

Το χρονοδιάγραμμα των επιτοκίων

Για τα επιτόκια, ο Λέιν επανέλαβε την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Σημείωσε ότι κάθε συνεδρίαση είναι πολύ «ζωντανή», αποφεύγοντας να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα μειώσεων.

Από τα λεγόμενά του πάντως προέκυψε ότι μία μείωση τον Ιούλιο φαίνεται μάλλον απίθανη, με την επόμενη συζήτηση για πιθανή μείωση επιτοκίων να αναμένεται στον Σεπτέμβριο.

Για τις αγορές πάντως, τα στοιχήματα έχουν συγκεντρωθεί τον Οκτώβριο, όπου αναμένεται η δεύτερη μείωση στα επιτόκια, μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ενώ πιθανότητα κατά 75% δίνουν οι traders και σε μία τρίτη μείωση τον Δεκέμβριο.

Όσο για τη Fed, για την οποία οι traders υπολογίζουν ότι θα προχωρήσει μόνο σε μία μείωση επιτοκίων φέτος, ο Λέιν σημείωσε ότι αυτό δεν θα αλλάξει την χάραξη πολιτικής για την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί πολύ αργά με τις μειώσεις επιτοκίων – «Σκοτεινό το δωμάτιο»

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ενδέχεται η επόμενη μείωση των επιτοκίων να μη γίνει σύντομα

EKT: H Λαγκάρντ προσγείωσε τις αγορές- Τα στοιχήματα για τις επόμενες μειώσεις