ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αιφνιδιαστικά και με μια κίνηση που δεν έχει επιχειρηθεί ξανά το Δημόσιο βγαίνει στις αγορές στο άμεσο μέλλον με ταυτόχρονη, διπλή επανέκδοση του 5ετους και του 30ετους ομολόγου.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τις δύο εκδόσεις θα «τρέξουν» ως ανάδοχοι η Alpha Bank, η Barclays, η Citi, η Commerzbank και η Morgan Stanley «στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά» όπως είθισται να αναφέρεται κάθε φορά πριν ανοίξουν τα βιβλία.
Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου που όπως σημειώνουν στελέχη δεν αφορά την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών. Είναι κυρίως μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα με στόχο την βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά σε συγκεκριμένες διάρκειες, την περαιτέρω βελτίωση της καμπύλης στο πλαίσιο του σχεδιασμού «ανοικοδόμησης» της που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων όταν η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς είναι μια κίνηση που έρχεται σε μια στιγμή που δεν είναι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά για να σηκώσουν, της εμβέλειας για παράδειγμα της Κομισιόν, της Ισπανίας, ή της Ιταλίας που όταν βγαίνουν αντλούν πολύ μεγάλα ποσά, πιέζοντας τα όρια της διαθέσιμης ρευστότητας για μικρότερους «παίκτες».
Με δεδομένο πως μέχρι το τέλος του έτους, οι ανάγκες των μεγάλων εκδοτών στην ευρωζώνη θα είναι σημαντικές, αθροίζονται σε δεκάδες δισεκατομμυρίων, η επιλογή του Δημοσίου να αιφνιδιάσει το Δημόσιο κάνοντας την δική του κίνηση τώρα, αποφορτίζει κατά κάποιο τρόπο την πίεση για εκδόσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, τους επόμενους μήνες.
Ερωτηματικό παραμένει το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο από τις δύο αυτές επανεκδόσεις, κάτι που εκτιμάται στην αγορά πως θα κριθεί ad hoc κατά τις, παράλληλες, διαδικασίες των βιβλίων των προσφορών για τις δύο εκδόσεις. Σχετικά με το χρόνο της έκδοσης παραμένει επίσης απροσδιόριστος. Είθισται όμως να μην απέχει χρονικά πολύ από το χρόνο δημοσιοποίησης της πρόθεσης του δημοσίου να προχωρήσει στις εκδόσεις. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένο το ιστορικό των εκδόσεων κατά καιρούς τα βιβλία θα μπορούσαν να ανοίξουν και αύριο.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως για το δημόσιο, που διατηρεί με σύνεση το ταμειακό μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αναχρηματοδοτώντας το με τακτικές εκδόσεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, η τρέχουσα περίοδος και όσο βρίσκονται σε ισχύ τα εξαιρετικού χαρακτήρα μέτρα της ΕΚΤ για την στήριξη της αγοράς υπό το βάρος της πανδημίας, δηλαδή μέσες άκρες μέχρι την άνοιξη του 2022, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την άντληση φθηνής ρευστότητας και την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.
Δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, με απροσδιόριστο ακόμη το χρόνο που θα καταφέρει να την ανακτήσει, ενώ – με τα σημερινά δεδομένα – το καλοκαίρι λήγει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ήταν διαβατήριο για να μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες των μέτρων στήριξης της αγοράς από την ΕΚΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό