Σε δύο αναβαθμίσεις από τη Fitch τον Ιούλιο και από τη Moodys το Σεπτέμβριο, κατά μια βαθμίδα η καθεμία, ελπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά, σε μια περίοδο που ίσως αποδειχθεί και εκλογική.

Οι δύο οίκοι διατηρούν τη χώρα, δύο και τρία σκαλοπάτια αντιστοίχως κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με την S&P, τη DBRS που απέχουν μόνο ένα.

Σε περίπτωση που η Fitch στις 8 Ιουλίου και η Moodys στις 16 Σεπτεμβρίου κάνουν το βήμα και αναβαθμίσουν την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, τότε τρεις στους τέσσερις οίκους θα είναι πλέον ευθυγραμμισμένοι, ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Θα χρειάζεται δηλαδή ένας μόλις οίκος από τους τρεις,  την S&P, τη Fitch ή την DBRS, να κάνει κάποια στιγμή το έξτρα μίλι και να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μετά από σχεδόν 12 χρόνια.

Η στιγμή ωστόσο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr, πολύ δύσκολα θα έλθει πριν τις εκλογές καθώς οι οίκοι προτιμούν να  βεβαιωθούν πως θα προκύψει  μια κυβέρνηση, που θα είναι λειτουργική και φιλική προς τις αγορές, είτε οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο του 2022 ή το 2023.

Ακόμη και έτσι όμως, εάν η Ελλάδα καταφέρει να αποσπάσει μέχρι το Σεπτέμβριο δύο ακόμη αναβαθμίσεις, την 12η και την 13η μέσα στην τελευταία τριετία, θα βελτιώσει αισθητά τη θέση της, το κλίμα στην αγορά και την εικόνα της χώρας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Είναι επίσης προφανές πως εάν Fitch και Moodys προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις μέχρι το Σεπτέμβριο, θα διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα θετικό τοπίο και σε πολιτικό επίπεδο, που θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία εάν τελικά προκριθούν τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Κλειδιά» για τις αποφάσεις των οίκων είναι μεταξύ άλλων:

  • Η ύπαρξη περισσότερων ενδείξεων για το πώς επηρεάζει η γενικευμένη, διεθνής, κρίση την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος που είναι αδιαπραγμάτευτος για τις αγορές και τους θεσμούς. Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική με αρμόδιες πηγές να εμφανίζονται καθησυχαστικές αφενός πως δεν απειλείται ο στόχος για το έλλειμμα, παρά τις έκτακτες παροχές, αφετέρου πως ίσως αποδειχθεί συντηρητική και η εκτίμηση για ανάπτυξη 3% φέτος.
  • Η αποφυγή ισχυρών αναταράξεων στις αγορές. Τα ελληνικά επιτόκια, μαζί με τα ιταλικά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στις αναταράξεις που προκάλεσε η απροθυμία της ΕΚΤ να αποσαφηνίσει πως θα στηρίξει τα ομόλογα του Νότου σε περίπτωση κατακερματισμού στις αγορές. Το ελληνικό δεκαετές πέταξε πάνω από το 4,5% και το ελληνικό spread προς τις 300 μονάδες. Οι «πυροσβεστικές» εξαγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ που ακολούθησαν πριν λίγες μέρες έριξαν τα ελληνικά επιτόκια κάτω από το 4%. Την Πέμπτη κινούνταν κοντά στο 3,7%.  Ωστόσο η μεταβλητότητα παραμένει ισχυρή καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο μηχανισμός της ΕΚΤ και οι όροι εφαρμογής του. Κάτι που θα μπορούσε με την παραμικρή αφορμή να προκαλέσει νέα αναστάτωση στην αγορά δημιουργώντας περιβάλλον που δεν θα συνηγορούσε υπέρ μιας αναβάθμισης βραχυπρόθεσμα.
  • Η απουσία δυσμενών ενδείξεων για τη δυναμική ισχυρής έξαρσης στο μέτωπο των κόκκινων δανείων εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
  • Η αποφυγή υπέρμετρων παροχών από την  κυβέρνηση  για να κερδίσει πόντους προεκλογικά. Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο Βλαντιμίρ Ντομπρόβσκις στα Νέα πως η Κομισιόν συνιστά στις χώρες με  υψηλό χρέος να είναι πιο περιοριστικές στην αύξηση των τρεχουσών δαπανών για να τις διατηρήσουν κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη». Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών εξέφρασε την κατανόηση του υπενθυμίζοντας όμως πως οποιαδήποτε στήριξη αυτού του είδους θα πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συστάσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί επίσης πως μέχρι στιγμής η Scope Ratings δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ όταν η Κεντρική Τράπεζα αξιολογεί την επιλεξιμότητα των τίτλων. Φαίνεται ωστόσο πως και η Scope Ratings, ο πιο νεαρός οίκος, γερμανικής προέλευσης, πως μπαίνει σταδιακά σε τροχιά ένταξης στο Club των «επιλέξιμων» οίκων από την ΕΚΤ.

Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι από τη Fitch στις 8 Ιουλίου, τη Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, τη Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η τελευταία για το έτος της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Λιγότερα δανεικά θα ζητήσει φέτος το Δημόσιο από τις αγορές – Στα 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ο φετινός δανεισμός

Panic Meeting στην ΕΚΤ για τα ομόλογα του Νότου