ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκτενές δημοσίευμα στην πορεία της αγοράς των ακινήτων, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Airbnb, αφιερώνει η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter-zeitung. Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Εντείνεται η οργή στην Ελλάδα για το Airbnb», τονίζεται ότι η αγορά των ακινήτων σημειώνει ανοδική πορεία, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει και την οργή, που κλιμακώνεται στην Ελλάδα, σχετικά με την αξιοποίηση χιλιάδων ακινήτων ως καταλύματα στην Airbnb.
«Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές χάνουν τα σπίτια τους, διότι μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα ακίνητα τους σε τουρίστες. Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Stuttgarter-zeitung.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, οι επιχειρήσεις real estate άρχισαν εκ νέου να ανεβαίνουν στην Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, κατά την οποία οι τιμές των ακινήτων σε πόλεις όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς ή η Θεσσαλονίκη είχαν υποχωρήσει κατά μέσο όρο κατά 42%.
H γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο 4,2%. Τα ενοίκια αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα από τις τιμές αγοράς ακινήτων – μόνο στην Αθήνα πέρυσι αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 17%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλατφόρμας ενοικιάσεων – πωλήσεων «Σπιτόγατος».
Σε μοντέρνες περιοχές της πόλης, τα ενοίκια το 2018 αυξήθηκαν έως και 35%, αναφέρουν οι παρατηρητές της αγοράς. Οι αυξήσεις των τιμών είναι αποτέλεσμα της προώθησης ακινήτων από πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Home Away και η Booking.com. Η Ελλάδα γνώρισε μια άνευ προηγουμένου άνθηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των τουριστών έχει διπλασιαστεί από το 2008. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες δεν κάνουν κράτηση καταλυμάτων μέσω τουριστικών πρακτόρων, αλλά μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb.
Ο αριθμός των διαμερισμάτων που προσφέρονται στους τουρίστες μόνο της Αθήνας έχει υπερδιπλασιαστεί από 2.500 το 2016 σε 5.200 την επόμενη χρονιά.
Το 2018, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε και πάλι σε περίπου 12.000.
Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Grand Thornton, υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 διαμερίσματα που προσφέρονται σε όλη την Ελλάδα μέσω αυτών των πλατφορμών.
Ο τομέας είχε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη πέρυσι, σύμφωνα με τον Grand Thornton. Με βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι με κανονικούς ενοικιαστές. Πόσο μάλλον που πολλοί κρύβουν τα έσοδά τους από το υπουργείο Οικονομικών.
Την κατάσταση επιδεινώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε και κυρίως Κινέζων, Ρώσων και Τούρκων. Με κίνητρο περισσότερο τη χρυσή βίζα «[…] αγοράζουν στην Αθήνα ολόκληρους δρόμους, πετάνε τους ενοικιαστές στο δρόμο, ανακαινίζουν τα διαμερίσματα και τα νοικιάζουν, μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως καταγγέλλουν οι ντόπιοι».
Όπως επισημαίνεται, η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι γνωστή από άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη ή τη Βουδαπέστη. Αλλά στην Αθήνα η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη επειδή τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατά μέσο όρο κατά 30%. Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα και σχεδιάζει τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερωτηματικά για την αγορά ακίνητου 280.000 ευρώ από την Ελένη Τουλουπάκη στην Ακρόπολη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταβίβαση ακινήτου με ένα απλό κλικ!
MΗ ΧΑΣΕΤΕ: Airbnb: Στη αντεπίθεση οι ιδιοκτήτες σπιτιών-Τι αποφάσισαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών