ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
Ύφεση 7,8% το 2020, με την πανδημία να πλήττει δυσανάλογα τους τομείς των υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό και το real estate, και ισχυρή ανάκαμψη 5,2% προβλέπουν για την Ελλάδα οι αναλυτές της Scope Ratings, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για ύφεση 15,2% στο β΄τρίμηνο του 2020.
Αναλυτικότερα, σε ανάλυσή τους, με τίτλο «Greece’s Covid-19 recovery: short-term risks contrast with longer-term growth potential», οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης αναφέρονται στο γεγονός ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ανακόπηκε λόγω της πανδημίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ελληνική κυβέρνηση βελτίωσαν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, επισημαίνουν, εξαρτάται από την απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τις μεταρρυθμίσεις και τον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηρίζουν μάλιστα κρίσιμη την τραπεζική μεταρρύθμιση για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη σημαντική ένεση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) για να ελαφρυνθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες και να αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητά τους, καθώς και να βελτιωθούν περαιτέρω οι δικαστικές διαδικασίες», επισημαίνει ο Jakob Suwalski, ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου Scope για την Ελλάδα και από τους συντάκτες του report. «Για να επιτευχθεί αυτό», προσθέτει, «είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθούν περαιτέρω η διακυβέρνηση και η διοίκηση στη χώρα», προσθέτει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.
Στο μεταξύ, η στήριξη από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά έχει βελτιώσει, όπως σημειώνεται, την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, όπως φάνηκε και από την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές με 10ετές ομόλογο για 2,5 δισ. ευρώ με κουπόνι 1,5% τον Σεπτέμβριο.
«Η βελτίωση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές ενισχύει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου Julian Zimmermann.
Σημειώνεται επίσης πως η ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έδωσε τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να αγοράσει σε καθαρή βάση ελληνικά ομόλογα γύρω στα 10 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο, αυξάνοντας σημαντικά τους όγκους συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά για τα ελληνικά ομόλογα, σε 1,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020 από 0,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο 2019.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρειαστεί νέο lockdown, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και στην τροχιά του δημοσίου χρέους.
Πάντως, σύμφωνα με την Scope, η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία, αλλά και τη στήριξη της οικονομίας. Επιπλέον, η επείγουσα δράση της ΕΚΤ και της ΕΕ ωφέλησαν ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Scope Ratings αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ», με θετικό outlook.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκια παράνομου τζόγου σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Χειροπέδες σε 9 άτομα
- Κλιματική αλλαγή: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Πολιτική Προστασία λόγω αυξητικής τάσης των θερμοκρασιών
- Καιρός: Με νεφώσεις και ψιλόβροχο τα Θεοφάνεια – Άνοδος της θερμοκρασίας
- Γεράσιμος και Δημήτρης Αγούδημος: Αυτοδημιούργητοι… μεγαλούργησαν αλλά πριν το τέλος … καταστράφηκαν