ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το ελατήριο της ανάπτυξης, να έχει τεθεί πια σε λειτουργία όπως αποτυπώνεται και στις γενναίες προβλέψεις για υψηλά ποσοστά ανάπτυξης φέτος από όλους σχεδόν τους οίκους, το μεγάλο στοίχημα – και ερώτημα – για τους ξένους επενδυτές είναι η ανάπτυξη αυτή να μην είναι πυροτέχνημα, να έχει βιώσιμο και μόνιμο χαρακτήρα.
Αυτό είναι άλλωστε και το μοναδικό «εμβόλιο» για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών μας, με το χρέος – καλώς ή κακώς – να παραμένει άνω του 200% του ΑΕΠ.
Ορόσημο και μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία είναι το φθηνό κόστος δανεισμού της οικονομίας και μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία – όπως όλα δείχνουν στις αρχές του καλοκαιριού του 2022 – και η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από σχεδόν 12 χρόνια να προκύψει το συντομότερο, ει δυνατόν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τι είναι όμως αυτό που περιμένουν οι ξένοι από την Ελλάδα από το δεύτερο – και εξαιρετικά καθοριστικό για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις – εξάμηνο του 2022;
Τη δική της ματιά για τις προκλήσεις στην οικονομία εντός του 2022 και του τι περιμένουν οι αγορές από την Ελλάδα – που θα είναι και ο κύριος συνομιλητής της χώρας με την έξοδο της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – δίνει η Scope Ratings, μιλώντας στο Mononews, αμέσως μετά την αναβάθμιση έκπληξη που επιφύλαξε στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες.
Ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, κ. Dennis Shen απαντά στο τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα μόλις λήξει το καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για να μην αλλάξουν στάση οι αγορές απέναντι της, υπογραμμίζοντας την σημασία της επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του χρέους της χώρας, των πολιτικών στην αγορά εργασίας για να ξεκλειδώσει η δημιουργία θέσεων εργασίας με την ανεργία να παραμένει, όπως εκτιμούν, σε υψηλά επίπεδα και φυσικά τη σταθερή ενίσχυση της ροής των επενδύσεων.
Διάκειται δε θετικά στην προοπτική έκδοσης του πρώτου ελληνικού πράσινου ομολόγου. Μιας αγοράς την οποία «ανοίγουν» σταδιακά οι Ευρωπαίοι εταίροι και από την οποία δεν πρέπει να απουσιάσει η Ελλάδα.
Αντιθέτως η επιτυχημένη της είσοδος σε αυτή με αξιόπιστα έργα που οι αγορές θα θεωρήσουν πως συμβάλλουν στην περιβαλλοντική και οικονομική θωράκιση της χώρας μπορεί να αποδειχθεί win – win κατάσταση για την ελληνική αγορά χρέους που κάνει εδώ και αρκετά χρόνια μια συντεταγμένη και επιτυχημένη, μέχρι τώρα, προσπάθεια ανοικοδόμησης, από την ιστορική καταστροφή που υπέστη κατά την κρίση χρέους.
Η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει της ενισχυμένης εποπτείας έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2022. Τι πιστεύετε πως θα πρέπει να έχει επιτύχει η Ελλάδα μέχρι τότε για να αποφύγει μια επιδείνωση της στάσης των αγορών απέναντι στην οικονομία;
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος της οικονομίας τουλάχιστον για τους επόμενους 12 – 18 μήνες. Μέτρα, συμβατά με τα προαπαιτούμενα του μεταμνημονιακού προγράμματος εκτείνονται από την διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας μέχρι την διευκόλυνση μεγαλύτερων δημοσίων επενδύσεων. Ο νέος πτωχευτικός που συμφωνήθηκε πέρσι ήλθε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου μετά από την ενεργοποίηση του πλαισίου για τις εταιρείες μετά από πτωχεύσεις που ενεργοποιήθηκε την 1η Μαρτίου. Οι αρχές επέκτειναν τον Ηρακλή έως τον Οκτώβριο του 2022, για να ενισχύσουν την περαιτέρω μείωση των Μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η υψηλή υπερχρέωση της Ελλάδας παραμένει ένας βασικός κίνδυνος εξ’ ου και η σημασία του να συνεχίσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες στα δημόσια οικονομικά. Αναμένουμε πως η κυβέρνηση θα μειώσει τα υπερβολικά ελλείμματα έως το 2022 και να επαναφέρει σε ισορροπία το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο μεταξύ 2024 – 2026 και περιμένουμε πως το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 186,3% του ΑΕΠ το 2026 – αν και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα – από το υψηλό του 205,6% του ΑΕΠ το 2020, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψουν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη. Στις λοιπές προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει επιπλέον πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, να αντιμετωπίσει τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας για να τονώσει την δημιουργία θέσεων απασχόλησης – η ανεργία παρέμενε στο υψηλό 15% τον Ιούνιο – και να ενθαρρύνει περισσότερες εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις».
Εξετάζοντας την μεταπανδημική προοπτική, αρκετοί εκτιμο0ύν πως είναι πραγματικά δύσκολο για μια οικονομία που κτυπήθηκε σκληρά από διαδοχικές κρίσης τα τελευταία χρόνια, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διατηρήσιμους μεσοπρόθεσμα, παράλληλα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πόσο πιθανό θα λέγατε πως είναι να επιτύχει η Ελλάδα μια συμφωνία με την Ευρώπη για την επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα, με μια σχετικά χαμηλότερη ταχύτητα;
«Αισθανόμαστε βέβαιοι για την διατηρήσιμη θεσμική υποστήριξη προς την Ελλάδα που είναι κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Είναι αληθές πως προσδοκούμε πως η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), καθώς και το waiver για τις αγορές ελληνικών ομολόγων, μέχρι το 2022, ίσως μετά από μια μικρή, τεχνική παράταση μετά τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο προσδοκούμε επίσης το παράλληλο Asset Purchase Programme (APP) να υιοθετηθεί αναλόγως, πιθανόν περιλαμβάνοντας ένα ταχύτερο βήμα στις αγορές μέσω APP ή/και αυξάνοντας την ελαστικότητα ως προς το ποια στοιχεία θα μπορεί να αγοράζει το APP. Αυτές οι υποθέσεις ενσωματώνονται στην αξιολόγηση ΒΒ+/Σταθερή προοπτική της Ελλάδας. Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως θα διατηρήσει ευνοϊκές, περιφερειακές, οικονομικές ακόμη και όταν αρχίσει να καταργεί σταδιακά κάποια υποστηρικτικά μέτρα».
Η Ελλάδα σχεδιάζει το πρώτο της πράσινο ομόλογο, πιθανόν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Εκτιμάτε πως η είσοδος της Ελλάδας σε αυτή την αγορά είναι μια win – win κίνηση για την ελληνική αγορά χρέους;
«Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη κατά μόνας έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην έκδοση πράσινου κρατικού χρέους, επομένως είναι λογικό να ακολουθήσει η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, καθώς οι εταίροι στη περιφέρεια έχουν ανοίξει το δρόμο, πιο πρόσφατα η Ισπανία, με έκδοση 20ετούς διάρκειας και ύψους 5 δισ. ευρώ. Η ΕΕ σκοπεύει να διαθέσει έως και 250 δις. ευρώ πράσινων ομολόγων, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων. Για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα ένα πρόγραμμα ομολόγων θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την πρόσβαση στις χρηματοδοτικές αγορές μέσω της αξιοποίησης ενός ευρύτερου φάσματος μακροπρόθεσμων επενδυτών ESG. Υποθέτοντας ότι τα έσοδα από πράσινα ομόλογα επενδύονται με σύνεση για τη βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα πράσινων ομολόγων θα μπορούσε να υποστηρίξει πιθανή περαιτέρω βελτίωση της μακροπρόθεσμης πιστωτικής προοπτικής της χώρας (credit outlook).
Διαβάστε επίσης
Scope Ratings: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ‘ΒΒ+’ με σταθερές προοπτικές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Οικογενειακό μπάρμπεκιου με την Άννα Βίσση και τη Σοφία Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
- ΑΕΚ: Ο Ηλιόπουλος δίνει 1,5 εκατ. ευρώ μέσω δωρεάς στην ΕΠΟ για την ενίσχυση των Ενώσων
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο
- ΕΣΥ: Προκηρύχθηκαν 324 νέες θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας