Σήμα για μια νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας το επόμενο διάστημα έδωσε η Scope, η οποία επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα το outlook από σταθερό σε θετικό.

Όπως αναφέρει η Scope στην ανάλυσή της,  «η μείωση του δημόσιου χρέους, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και η ευνοϊκή δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν την αναθεώρηση του Outlook. Το πολύ αυξημένο δημόσιο χρέος και οι διαρκείς διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες παραμένουν πιστωτικοί περιορισμοί».

«Η αναθεώρηση των προοπτικών σε Θετικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντανακλά την προσδοκία της Scope για συνεχιζόμενη μείωση του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία ήταν ένας από τους μοχλούς της ανακοίνωσης του Scope για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους και την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Επιπλέον, η εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών, υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διευκολύνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης και τα πολυετή προγράμματα χρηματοδότησης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας».

Οι προβλέψεις για το χρέος της Scope προϋποθέτουν επί του παρόντος αύξηση της παραγωγής κατά 2,0% φέτος, 1,8% το επόμενο έτος και 1,4% κατά μέσο όρο από το 2026 έως το 2029. Αυτή η πρόβλεψη είναι ωστόσο συγκριτικά αισιόδοξη, χωρίς να αντικατοπτρίζει επί του παρόντος καμία ύφεση μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, η Scope υποθέτει ότι ο πληθωρισμός θα είναι 2,2% το 2024-29.

Αναφορικά με τις τράπεζες, η Scope επισημαίνει μεταξύ άλλων πως οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, παράλληλα με τη μείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, μειώνουν την κληρονομιά της ελληνικής κρίσης και περικόπτουν σε ένα βαθμό τις διασυνδέσεις κρατικών τραπεζών – υποστηρίζοντας την αλλαγή των προοπτικών.

Όπως αναφέρει η Scope, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας αν συνέβαινε κάτι από τα εξής:

-Η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγήσουν σε ισχυρή και διαρκή πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα.

-Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα περιορίζονται περαιτέρω, μέσω της ενίσχυσης της τραπεζικής κεφαλαιοποίησης, της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή/και του περιορισμού των δεσμών κρατικών τραπεζών. και/ή

-Οι διαρθρωτικές-οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες μειώνονται, αυξάνοντας το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Αντίθετα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση αν συνέβαινε κάτι από τα εξής:

-Η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος μειωθεί σημαντικά.

-Οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή πραγματοποιηθεί πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας την τρέχουσα τροχιά μειώσεων του λόγου δημόσιου χρέους.

-Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα εντείνταθούν εκ νέου, αυξάνοντας τον κίνδυνο κρυστάλλωσης των ενδεχόμενων υποχρεώσεων που επηρεάζουν τον ισολογισμό του δημοσίου.

-Η βιωσιμότητα της μακροοικονομικής ανάπτυξης εξασθενεί ή/και αυξηθούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι ανισορροπίες του εξωτερικού τομέα.

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει σήμερα νέος κύκλος αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία από την Scope;

DBRS, Scope περιγράφουν στο Mononews τον οδικό χάρτη για την ταχύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας

ΔΙΜΕΑ: 16.693 προϊόντα “μαϊμούδες” εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας – Πρόστιμο 136.000 ευρώ